15 Ιουνίου 2011

GR-Οι απειλές της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 15 Ιουνίου 2011.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Οι απειλές της καλοκαιρινής καθημερινότητας
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής*

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του μια σειρά καθημερινοί κίνδυνοι από τους οποίους μπορούμε να προφυλαχτούμε για να απολαύσουμε καλύτερα τις διακοπές μας.

Το μεγάλο πρόβλημα του καλοκαιριού είναι βέβαια ο ήλιος. Τον θέλουμε, τον απολαμβάνουμε, είναι απαραίτητος γιατί μας βοηθά να συνθέσουμε βιταμίνη D και να απορροφήσουμε ασβέστιο και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Αλλά αν δεν προσέξουμε μπορεί και να μας σκοτώσει! Το καπέλο, η αντηλιακή κρέμα και η κατανάλωση πολλών υγρών δεν είναι μόνο για την παραλία. Τα χρειάζονται τα παιδιά που επειδή παίζουν στο ύπαιθρο εκτίθενται τρεις φορές περισσότερο στον ήλιο. Αλλά και οι ηλικιωμένοι, επειδή πάσχουν από χρόνια νοσήματα και παίρνουν φάρμακα.

Προσοχή λοιπόν στην ηλίαση και την θερμοπληξία. Αν μετά την έκθεση στον ήλιο κάποιος νοιώθει αδυναμία, ζαλάδα, πονοκέφαλο, κράμπες, σύγχυση, τάση για εμετό, παραμιλητό, υψηλό πυρετό, ξηροδερμία ή εμφανίσει λιποθυμικές τάσεις, ας συμβουλευθούμε τον γιατρό ή ας καλέσουμε τα επείγοντα (112 ή 166) ιδίως αν υπάρχει επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Προσοχή επίσης γιατί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο σε νεαρή ηλικία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος αργότερα, ενώ η ηλιοθεραπεία σε συνδυασμό με την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησίες ή να καταστήσει τα φάρμακα τοξικά. Και κάτι τελευταίο: μην αφήσετε ποτέ ένα μωρό ή ένα παιδί στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι. Το αυτοκίνητο συγκεντρώνει τη θερμότητα σαν θερμοκήπιο και το παιδί σας κινδυνεύει να σκάσει από θερμοπληξία και να πεθάνει αβοήθητο!
Μερικές απλές συμβουλές για την αφυδάτωση

Η θάλασσα και οι πισίνες προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι αλλά είναι γεμάτες και κινδύνους. Ακόμη και οι παραλίες με Μπλε Σημαίες ή οι πισίνες με χλωριωμένο νερό μπορεί να περιέχουν μικρόβια, ιδίως ορισμένες στιγμές της ημέρας. Μην καταπίνετε το νερό, προσπαθήστε να μην τρίβετε τα μάτια σας και ξεπλυθείτε με καθαρό, γλυκό νερό μετά το μπάνιο. Ακόμη κι αν τα παιδιά σας ξέρουν να κολυμπούν μην τα αφήνετε χωρίς επιτήρηση στην πισίνα και φροντίστε να μην απομακρύνονται από την παραλία όταν κολυμπούν στη θάλασσα. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν και σε λίγα εκατοστά νερού ή σε έναν κουβά, πολύ περισσότερο στην πισίνα ή στη θάλασσα. Μην κολυμπάτε μετά από πλούσιο γεύμα, μην κάνετε βουτιές σε σημεία που δεν γνωρίζετε, περιφράξτε την πισίνα για να μην πέσουν μέσα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι. Φροντίστε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι σε μικρή ηλικία και διδάξτε τους πώς να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους. Όπως λέει κι η μαντινάδα «Ο έξυπνος δεν είναι αυτός που κάνει τον γενναίο, αλλά εκείνος που θωρεί μην τύχει το μοιραίο».
Αν δεν είστε εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης μην επιχειρήσετε να σώσετε κάποιον που πνίγεται γιατί  είναι πολύ πιθανόν να πνιγείτε κι εσείς

Η ζέστη όμως προκαλεί και άλλους κινδύνους. Τα φαγητά αλλοιώνονται πιο γρήγορα, ιδίως αν μείνουν έξω από το ψυγείο. Μην καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πολλές ώρες και φροντίστε να μαγειρέψετε το κρέας σε δυνατή φωτιά για να αποφύγετε τυχόν δηλητηρίαση. Δηλητηριάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν και διάφορα φρούτα ή λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά αλλά και διάφορα υγρά όπως υλικά καθαρισμού ή εντομοκτόνα που πέφτουν στα χέρια των παιδιών.

Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του και πολυάριθμους, συχνά ανεπιθύμητους επισκέπτες. Κουνούπια, σφήκες και άλλα επικίνδυνα έντομα. Τα έντομα μπορεί να είναι φορείς ασθενειών ή απλώς να έχουν περάσει από ακαθαρσίες και να μεταφέρουν μολύνσεις. Υπάρχουν επίσης και τα αλλεργικά άτομα, στα οποία ένα τσίμπημα μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο. Για τα μικρά παιδιά χρησιμοποιείστε κουνουπιέρες τη νύχτα και εντομοαπωθητικά με βάση βότανα (π.χ. σιτρονέλλα) την ημέρα. Ενδέχεται μετά από τσίμπημα να διαπιστώσετε ήπια αλλεργική αντίδραση (εξάνθημα, φαγούρα και οίδημα σε περιοχές μακριά από το σημείο του τσιμπήματος, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα της φωνής ή πρήξιμο της γλώσσας), ή, ακόμη χειρότερα, οξεία αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία εντός λεπτών μετά το τσίμπημα, ζαλάδα ή απότομη πτώση τη πίεσης του αίματος, λιποθυμία ή καρδιακή ανακοπή). Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να επιβραδύνετε την απορρόφηση του δηλητηρίου (με περίδεση σε σημείο πάνω από το σημείο του τσιμπήματος και κοντά στο σώμα ή με τοποθέτηση πάγου στο σημείο του τσιμπήματος) και απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό ή στα επείγοντα (112 ή 166). Η χορήγηση αντιισταμινικών ή (σε περίπτωση αναφυλακτικού σόκ αδρεναλίνης) θα πρέπει να γίνει κατά προτίμηση από εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό.
Προσοχή στις αλλεργικές αντιδράσεις από τσιμπήματα εντόμων, ιδίως στα ευαίσθητα άτομα!

Η προσοχή, η πρόληψη, η προφύλαξη ας μας συνοδεύσουν όλο αυτό το καλοκαίρι για να «μαζέψουμε» ήλιο, να χαρούμε τη θάλασσα και το βουνό και να περάσουμε ήρεμες διακοπές γεμάτες χρήσιμες εμπειρίες και ωραίες αναμνήσεις. Χωρίς απρόβλεπτα, χωρίς ατυχήματα, χωρίς δυσάρεστες περιπέτειες.

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με στοιχεία από http://www.allergia.gr, http://www.medlook.net και http://www.healthview.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες