(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 24 Νοεμβρίου 2015 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-224)
Παρακολουθώντας τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών αναρωτιόμουν τι μηνύματα περνάνε στους πολίτες. Σίγουρα, η κατάσταση είναι σοβαρή όταν μερικοί νέοι άνθρωποι έχουν φανατιστεί τόσο πολύ που προτιμούν να πεθάνουν ζωσμένοι με εκρηκτικά παρά να χαρούν τη ζωή τους και να προσφέρουν κάτι χρήσιμο στην κοινωνία. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε γύρω μας θα διαπιστώσουμε ότι μας περιβάλουν πολλές καθημερινές απειλές από τις οποίες μπορούμε να προστατευθούμε, αν φυσικά σκεφτούμε λογικά και επενδύσουμε λίγο χρόνο. Μια χρήσιμη επανάληψη νομίζω δεν βλάπτει.
Σεισμοί. Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Λευκάδα ας θυμηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από έναν ενδεχόμενο σεισμό. Στερεώνουμε καλά ντουλάπες, βιβλιοθήκες, πίνακες ζωγραφικής και φωτιστικά. Δεν γεμίζουμε με βαριά αντικείμενα τα υψηλά ράφια για να μην πέσουν πάνω μας τη στιγμή του σεισμού.
Αν μένουμε σε σπίτι παλαιάς κατασκευής, ζητούμε εκτίμηση της αντισεισμικότητας από μηχανικό και φροντίζουμε να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες για να ενισχύσουμε την κατασκευή. Οι νεότερες κατασκευές έχουν γίνει με βάση τους πρόσφατους αντισεισμικούς κανονισμούς και δεν κινδυνεύουν - εκτός κι αν έχουν κατασκευαστεί πάνω σε σαθρά υλικά ή σε ρέματα.
Τέλος, κατά τη στιγμή του σεισμού δεν πανικοβαλλόμαστε. Αφού περάσει η δόνηση, φροντίζουμε να βγούμε από το σπίτι και να πάμε στον προβλεπόμενο χώρο συγκέντρωσης - τον οποίο θα πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας http://civilprotection.gr/el/σεισμοί.
Τροχαία. Τα έχουμε γράψει επανειλημμένα. Τις ζωές δεν τις σώζει η απερίσκεπτη αλλά η προσεκτική οδήγηση - ζώνη και κράνος, τήρηση των ορίων ταχύτητας, σεβασμός στα φανάρια και τα σήματα. Δεν πιάνουμε το τιμόνι όταν έχουμε πιει κρασί, μπύρα, τσικουδιές, βαριά οινοπνευματώδη. Δεν κινδυνεύουμε απλά να σκοτωθούμε αλλά να μείνουμε μια ζωή σακάτηδες και να πάρουμε στο λαιμό μας και άλλους αθώους - δηλητηριάζοντας και τις ζωές των αγαπημένων μας.
Ένας λόγος παραπάνω για να προσέχουμε είναι ότι το οδικό δίκτυο στην Κρήτη δεν είναι πάντα το καλύτερο. Τα προβλήματα του ΒΟΑΚ. Η κακή κατάσταση του δευτερεύοντος οδικού δικτύου. Η απροσεξία των οδηγών που προέρχονται από αγροτικές περιοχές. Η παρουσία πολλών τουριστών που συχνά δεν γνωρίζουν το δρόμο. Αυτά και πολλά άλλα σημαίνουν ότι ο σωστός οδηγός πρέπει να προσέχει διπλά, δίνοντας και το καλό παράδειγμα …
Καθημερινά ατυχήματα. Οι πυρκαγιές στην κουζίνα. Οι τραυματισμοί λόγω κακής χρήσης μηχανημάτων κάθε είδους. Τα ατυχήματα κατά τις ψυχαγωγικές αθλητικές δραστηριότητες κάθε είδους. Οι δηλητηριάσεις, ιδίως μικρών παιδιών, από τα επικίνδυνα χημικά που κρύβονται στα ντουλάπια κάθε σπιτιού. Οι τραυματισμοί από όσους αποφασίζουν να ασχοληθούν με μαστορέματα χωρίς να ξέρουν από ηλεκτρολογικά, χωρίς να έχουν ξανανέβει σε σκάλα, χωρίς να έχουν πιάσει ποτέ κατσαβίδι ή τρυπάνι …
Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι συνηθισμένα αλλά μπορούν εύκολα να αποφευχθούν. Με λίγη προσοχή, με ανάγνωση των οδηγιών χρήσης των μηχανημάτων, με κάποια μικρή εκπαίδευση. Δεν ρίχνουμε ΠΟΤΕ νερό στο τηγάνι που έχει αρπάξει φωτιά - απλά το σκεπάζουμε με το καπάκι του ή με μια βρεγμένη πετσέτα. Οι ηλεκτρολογικές εργασίες γίνονται πάντα με κατεβασμένους διακόπτες. Τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά και τα άλλα επικίνδυνα χημικά φυλάσσονται πάντα καλά σε ντουλάπια στα οποία δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Διαβάζουμε επίσης προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και δεν τα αναμιγνύουμε, αφού το μίγμα μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Τέλος, μια καλή πρακτική είναι η εγκατάσταση ενός ανιχνευτή καπνού για την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιάς. Στοιχίζει περίπου 10 ευρώ και μπορεί να σώσει ζωές αλλά και την περιουσία μας, αν συνδυαστεί και με πυροσβεστήρα - που κι αυτός δεν κοστίζει ιδιαίτερα ακριβά (30 με 40 ευρώ) αλλά πρέπει να μάθουμε να τον χρησιμοποιούμε σωστά … Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος http://bit.ly/1T7KKLO.
Εγκληματικότητα. Η χρηματοπιστωτική κρίση και οι διάφορες φήμες για κούρεμα καταθέσεων, σε συνδυασμό με τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων, οδήγησαν πολλούς να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και να τα φυλάξουν στα σπίτια τους. Αν στο σπίτι έχει κανείς ασφαλές χρηματοκιβώτιο, σε μέρος που μόνο αυτός γνωρίζει και με πολύπλοκο συνδυασμό, ίσως η παραπάνω λύση να μην εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Γενικά όμως, τα είδη αξίας - χρήματα, κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής και ακριβές αντίκες - καλύτερα να μην τα φυλάμε στο σπίτι.
Οι κακοποιοί βέβαια δεν γνωρίζουν αν έχουμε στο σπίτι πράγματα αξίας. Αν βρουν ανοικτή την πόρτα ή το παράθυρο δεν θα διστάσουν να μπουν - γι' αυτό πρέπει να ασφαλίζουμε το σπίτι ακόμη κι αν λείψουμε για πολύ λίγο. Κατά προτίμηση με κλειδαριές ασφαλείας. Και φυσικά δεν ανοίγουμε σε κανέναν αν δεν βεβαιωθούμε ότι τον γνωρίζουμε. Παλιά αφήναμε κλειδιά σε γλάστρες ή κάτω από χαλάκια αλλά σήμερα αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Αντίθετα, καλή ιδέα είναι η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού - υπό την προϋπόθεση ότι το οπλίζουμε κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι …
Υπάρχει βέβαια και η εγκληματικότητα στο δρόμο, την οποία επίσης μπορεί κανείς να αποφύγει αν λάβει τις σχετικές προφυλάξεις. Κατ' αρχάς προσοχή με τσάντες, πορτοφόλια, κινητά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, ιδίως μετά την έξοδο από τράπεζες! Ελέγχουμε αν μας παρακολουθούν και αποφεύγουμε να κυκλοφορούμε ασυνόδευτοι σε περιοχές και ώρες που κρίνονται επικίνδυνες. Δεν αφήνουμε πολύτιμα αντικείμενα σε κοινή θέα στο αυτοκίνητο και το κλειδώνουμε ακόμη και όταν οδηγούμε. Δεν το αφήνουμε ποτέ αναμμένο με το κλειδί στη μηχανή. Περισσότερες πληροφορίες στη σχετική ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας http://bit.ly/1PTlqsU
Συμπέρασμα. Πριν αρχίσουμε να φοβόμαστε τρομοκρατικά χτυπήματα και άλλες καταστροφές ας φροντίσουμε για την αυτοπροστασία μας από τις καθημερινές απειλές που στοιχίζουν ζωές, αφήνουν ανάπηρους και καταστρέφουν οικογένειες στη γειτονιά μας, στο χωρίο μας, στην πόλη μας. Από εμάς εξαρτάται …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου