14 Νοεμβρίου 2017

Ημερολόγιο

Μερικά παραλειπόμενα νέα για τα τροχαία, την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, τις παγίδες του διαδικτύου και το εντομοκτόνο Round-up
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 14 Νοεμβρίου 2017 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-308)

Τροχαία. Πήγα την Κυριακή στο Πολυτεχνείο στην εκδήλωση μνήμης για την Στέλλα και τον Γιάννη με κεντρικό ομιλητή τον Ιαβέρη. Ο οποίος προσπαθεί να ξυπνήσει τους Έλληνες όσον αφορά τη χαμένη τους αυτοεκτίμηση που τους κάνει αυτόχειρες, δολοφόνους, σακάτηδες όταν πιάνουν τιμόνι. Όσοι ήλθαν στην εκδήλωση παρατήρησαν ίσως τα νέα φανάρια που εγκατέστησε ο Δήμος στην είσοδο του Πολυτεχνείου αλλά και την φρέσκια διαγράμμιση από την στροφή προς Κουνουπιδιανά μέχρι την είσοδο του χωριού.

Κατά την άποψή μου, πρόκειται δυστυχώς για ένα ελλιπές έργο βιτρίνας. Η εισήγηση του Πολυτεχνείου ήταν να κατασκευαστεί κυκλικός κόμβος αλλά και πεζοδρόμια. Επιπλέον, δεν προβλέφθηκε τίποτα στο ύψος του Επαγγελματικού Λυκείου όπου κυκλοφορούν πολυάριθμοι μαθητές. Ούτε στο ύψος του σουπερ-μάρκετ Χαλκιαδάκης όπου και η στάση του αστικού λεωφορείου. Σημείο όπου πάλι διέρχονται πολυάριθμοι φοιτητές όλες σχεδόν τις ώρες της ημέρας.

Η διπλή διαχωριστική γραμμή δεν προβλέπει στροφή για την είσοδο στον Χαλκιαδάκη στο ρεύμα από Κουνουπιδιανά προς Χανιά!!! Δηλαδή όσοι έρχονται από Κουνουπιδιανά ΔΕΝ μπορούν να μπουν νόμιμα στον χώρο στάθμευσης του Χαλκιαδάκη στρίβοντας αριστερά, παρά μόνο αν παραβιάσουν διπλή διαχωριστική γραμμή.

Ο κ. Δήμαρχος απέδωσε τα προβλήματα σε παραλείψεις των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και υποσχέθηκε να φροντίσει για την επίλυσή τους.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας. Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση της ιδιότητας των Ατόμων με Αναπηρία. Αυτό δυσκολεύει τη μετακίνηση των ΑμεΑ σε άλλες χώρες αφού η εθνική κάρτα ΑμεΑ ενδέχεται να μην αναγνωρίζεται. Γι’ αυτό λοιπόν η ΕΕ αναπτύσσει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας που θα αποτελέσει τη βάση ενός συστήματος αμοιβαίας αναγνώρισης.

Με την εν λόγω κάρτα τα ΑμεΑ θα αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε ορισμένα συγκεκριμένα προνόμια, ιδίως στους τομείς του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και των μεταφορών. Κατ’ αρχάς θα αναγνωρίζεται, σε εθελοντική βάση, από όλες τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο σύστημα. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Βέλγιο, η Κύπρος, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ρουμανία.

Οι χώρες αυτές συμμετείχαν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα κριτήρια χορήγησης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας θα συνεχίσουν να καθορίζονται από τα οικεία κράτη μέλη αλλά οι κάτοχοι της θα έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης σε μουσεία, χώρους ψυχαγωγίας και αθλητικά κέντρα με τα ΑμεΑ της φιλοξενούσας χώρας.

Οι παγίδες του διαδικτύου. Οι εκπρόσωποι των τριών μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου (Google, Facebook, Twitter) στις καταθέσεις τους στην Αμερικανική Γερουσία αποκάλυψαν τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεαστούν οι εκλογείς στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές.

Χρησιμοποιήθηκαν ως δολώματα διαφημίσεις που αξιοποιούσαν τα θρησκευτικά πιστεύω, την ρατσιστική ιδεολογία και τον πατριωτισμό των ευφάνταστων χρηστών. Οι χρήστες που έδειχναν πως τους αρέσουν ή που αναδημοσίευαν τα σχετικά δημοσιεύματα έμπαιναν στο στόχαστρο των υπηρεσιών παραπλάνησης και λάμβαναν πολυάριθμες ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις εκλογές.

Έτσι κάνοντας like σε μια θρησκευτικού περιεχομένου φωτογραφία ή σε ένα αντίστοιχο δημοσίευμα, ο ανύποπτος χρήστης κατατασσόταν ως «συντηρητικός» και άρχισε να λαμβάνει μηνύματα που τον προέτρεπαν να ψηφίσει συγκεκριμένο υποψήφιο, κάτι που αποτελούσε σαφή προσπάθεια χειραγώγησης του εκλογικού σώματος. Όλη αυτή η εκστρατεία εκπορευόταν μάλιστα από κάποιες υπηρεσίες πληροφοριών ξένης χώρας και την καθιστούσε επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Προσοχή λοιπόν στα δημοσιεύματα, στις φωτογραφίες και στα σχόλια που κάνετε στο Facebook, στις αναρτήσεις σας στο Twitter και στα μηνύματα που ανταλλάσετε μέσω Google. Αποκαλύπτουν τα πολιτικά σας ενδιαφέροντα και είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τη γνώμη σας και την ψήφο σας στις επόμενες εκλογές.

Αποκαλύψεις για το Round-up. Το εν λόγω ζιζανιοκτόνο είναι γνωστό και χρησιμοποιείται ευρέως και στην Ελλάδα. Περιέχει γλυφοσάτη (glyphosate) μια χημική ένωση που έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανώς καρκινογόνα» από τον παγκόσμιο οργανισμό Υγείας.

Στο πλαίσιο της εκδίκασης της προσφυγής 3.500 ατόμων κατά της Μονσάντο, δηλ. της εταιρείας που κατασκευάζει το Round-up, αποχαρακτηρίστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα. Τα οποία αποδεικνύουν ότι επί σειρά ετών η εταιρεία παραπλανούσε τις αρχές και το κοινό σχετικά με την επικινδυνότητα του προϊόντος. Και το έκανε παραποιώντας επιστημονικά δεδομένα, τοποθετώντας δικούς της επιστήμονες σε θέσεις κλειδιά του δημοσίου και χρηματοδοτώντας τα ΜΜΕ.

Η άδεια κυκλοφορίας της γλυφοσάτης στην ΕΕ λήγει τον Δεκέμβριο και έχουν μαζευτεί υπογραφές πολιτών για να μην ανανεωθεί. Οι συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή των κρατών μελών συνεχίζονται με ορισμένα κράτη να αντιτάσσονται πλήρως στην ανανέωση, ενώ άλλα την υποστηρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες