28 Φεβρουαρίου 2019

Ευρωπαϊκή Ένωση και κλιματική αλλαγή

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019. 20ο ένθετο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Και μία, και δύο» με δύο πρόσχαρες, ευγενικές, γλωσσομαθείς και επαγγελματίες δημοσιογράφους, τη Δομίνα Διαμαντοπούλου και τη Μυρσίνη Λιοναράκη. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 1 μέχρι τις 2 (το μεσημέρι ...) στον Αθήνα984.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία αναφερθήκαμε στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή.



Η πολιτική περιβάλλοντος της Ένωσης «συμβάλλει στην προώθηση, σε διεθνές επίπεδο, μέτρων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ή παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, και ιδίως την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος».
  • Οι στόχοι της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 (νομοθετήθηκαν το 2009) και έπρεπε να έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2020. Επικαιροποιήθηκαν το 2014 και το 2018 και πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2030
    • Μείωση κατά 20% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) για το 2020 και 40% για το 2030.
    • Παραγωγή του 20% της ενέργειας της ΕΕ από ανανεώσιμες το 2020 και 32% το 2030.
    • Βελτίωση κατά 20% της ενεργειακής αποδοτικότητας το 2020 και κατά 32,5% το 2030.
Ωστόσο, με βάση τις στατιστικές για τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου η προσπάθειες πρέπει να ενταθούν.
  • Πως θα επιτευχθούν οι στόχοι
    • Δημιουργία του συστήματος εμπορίας εκπομπών που αφορά 11.000 ενεργοβόρες εγκαταστάσεις και αεροπορικές εταιρείες σε 31 χώρες και καλύπτει το 45% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ
    • Για τους κλάδους που δεν καλύπτονται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών πρέπει να προβλεφθούν εθνικές πολιτικές και μέτρα για μείωση κατά 30% σε επίπεδο ΕΕ (16% στην Ελλάδα). Αφορά τις μεταφορές, τα κτήρια, την ενεργειακή απόδοση θέρμανσης και ψύξης, την γεωργία και τη μετατροπή κοπριάς σε βιοαέριο.
    • Επίσης, κατάρτιση εθνικών σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (το ελληνικό σχέδιο δημοσιεύτηκε μόλις τον Ιανουάριο) 
    • Μείωση των αερίων που καταστρέφουν την στιβάδα του όζοντος (υδροχλωράνθρακες, μεθυλοβρωμίδιο, υδροχλωροφθοράνθρακες ή halons)
    • Μείωση των αερίων τα οποία υποκαθιστούν τα αέρια που καταστρέφουν την στιβάδα του όζοντος (φθοριούχα αέρια) αλλά είναι αέρια θερμοκηπίου και παραμένουν στην ατμόσφαιρα από δεκάδες έως και χιλιάδες χρόνια. 
    • Δημιουργία Ταμείου καινοτομίας για τεχνολογίες και διεργασίες: α) χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, β) δέσμευσης και αξιοποίησης διοξειδίου του άνθρακα γ) καινοτόμου παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και δ) αποθήκευσης ενέργειας
  • Παράλληλα, προετοιμασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων με θέσπιση στρατηγικής προσαρμογής της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή Το Νοέμβριο του 2018 δημοσιεύτηκαν οι αξιολογήσεις των κρατών μελών όσον αφορά τις εθνικές στρατηγικές προσαρμογής. 
    • Η έκθεση για την Ελλάδα επισημαίνει ότι τα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών, ο χωροταξικός σχεδιασμός και τα κίνητρα για επενδύσεις σε μέτρα πρόληψης ΔΕΝ λαμβάνουν υπόψη τους την κλιματική αλλαγή ενώ γενικά δεν εφαρμόζονται πολιτικές και μέτρα προσαρμογής, δεν υπάρχουν μηχανισμοί συνεργασίας, διαδικασίες, οδηγίες, συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, παρακολούθηση της υλοποίησης (σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης) ούτε ενσωμάτωση στις πολιτικές επιμέρους κλάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες