15 Απριλίου 2011

GR-Τι μας διδάσκει ο Κομφούκιος για την Κερατέα

«Τι χρειάζεται μια κυβέρνηση για να διοικήσει σωστά τη χώρα;» ρώτησε ο Ζι Γκόνγκ τον Κονφούκιο.
«Να διαθέτει αρκετή τροφή, επαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό και την εμπιστοσύνη του λαού προς τον κυβερνήτη», απάντησε ο Δάσκαλος.
«Κι αν δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να επιλέξεις δύο από τα παραπάνω, τι θα άφηνες στην άκρη;» ρώτησε ο Ζι Γκόνγκ.
«Τον στρατιωτικό εξοπλισμό», απάντησε χωρίς δισταγμό ο Δάσκαλος.
«Κι αν σε υποχρέωναν να διαλέξεις ένα μόνο από τα δύο εναπομένοντα τι θα παρέλειπες;» ξαναρώτησε ο μαθητής.
«Την τροφή», απάντησε αμέσως ο Κομφούκιος. «Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο θάνατος είναι αναπόφευκτος για όλους», συνέχισε, «αλλά αν ο λαός χάσει την εμπιστοσύνη τους στον κυβερνήτη, όταν δεν τον πιστεύει πια, ο λαός δεν έχει πια καμμιά βάση πάνω στην οποία να στηριχτεί». (Ανάλεκτα, XII:7)

Μίλησα με κάποιους φίλους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και νομίζω πως κατάλαβα το πρόβλημα της Κερατέας. Στην Κερατέα έχει αποφασιστεί η δημιουργία ΧΥΤΥ δηλαδή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να φτιαχτεί ένα εργοστάσιο επεξεργασίας και ανακύκλωσης των σκουπιδιών και στη συνέχεια να ανοιχτεί ο χώρος στον οποίο θα θάβονται τα υπολείμματα της επεξεργασίας. Όμως, απ' ό,τι φαίνεται οι εργασίες για το εργοστάσιο δεν έχουν αρχίσει ενώ άρχισαν οι εκσκαφές για τον χώρο υγειονομικής ταφής! Και από αυτό οι κάτοικοι συμπεραίνουν ότι ο χώρος θα χρησιμοποιηθει ως ΧΥΤΑ δηλαδή ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής (ανεπεξέργαστων) Απορριμμάτων κοινώς ως κλασσική «χωματερή». Και φαίνεται πως μάλλον έχουν δίκιο, αφού ο πλέον αναξιόπιστος συναλλασσόμενος ανά την Ευρώπη είναι το Ελληνικό κράτος.

Άλλο παράδειγμα που αποδεικνύει πως οι πολίτες έχουν χάσει πλέον την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση είναι η κίνηση «Δεν πληρώνω διόδια». Παρακολούθησα με ενδιαφέρον πρόσφατο ρεπορτάζ των Νέων Φακέλλων του ΣΚΑΪ για τα διόδια. Σε πολλά σημεία είναι καθαρό πως οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες. «Πριν από είκοσι χρόνια έδωσα ένα μέρος από το χωράφι μου», λέει ένας αγρότης, «για να διαπλατυνθεί ο δρόμος. Μου υποσχέθηκαν αποζημίωση. Ακόμη περιμένω. Τώρα που μου ζητούν ένα άλλο μέρος για την νεά εθνική οδό τους είπα ότι πρώτα θα πάρω τα λεφτά και μετά θα σας δώσω το χωράφι» συνεχίζει.

Και τι απαντά ο αρμόδιος υφυπουργός; «Οι συμβάσεις υπογράφηκαν επί Νέας Δημοκρατίας που δεν πρόβλεψε χρήματα για τις απαλλοτριώσεις ...».

Όταν μια κυβέρνηση έχει εκλεγεί με κεντρικό σύνθημα «Λεφτά Υπάρχουν», κάτι που αποδείχτηκε τελείως λάθος, πως μπορύν οι κάτοικοι της Κερατέας να πιστέψουν ότι με την επικρατούσα οικονομική δυσπραγία, στην περιοχή τους θα κατασκευαστεί ο από το 2004 εγκριθείς ΧΥΤΥ και όχι άλλη μια βρωμερή χωματερή σαν κι εκείνες που λειτουργούν παράνομα σε πολλά μέρη της Ελλάδος;

Ζητείται ελπίς (για εμπιστοσύνη)! Χωρίς αυτήν δυστυχώς η δύναμις των όπλων δεν θα έχει καμία αξία. Άσε που εξ όσων διαβάζω και οι ίδιοι οι αστυνομικοί οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις στην Κερατέα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους προϊσταμένους τους και τους μηνύουν για παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί των όρων εργασίας τους ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες