11 Απριλίου 2012

Πασχαλινή ασφάλεια

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 11 Απριλίου 2012.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ 
Πασχαλινή ασφάλεια
γράφει ο Παναγιώτης Αλεβαντής* 

Πολλές οι απειλές που ενδέχεται να πλήξουν αυτές τις μέρες τους μικρούς και τους μεγάλους. Μια συστημική ανάλυση για να προφυλαχτούμε και να απολαύσουμε τη γιορτή 

Το Πάσχα, αυτή η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, συνδέεται δυστυχώς με πολυάριθμα ατυχήματα που οδηγούν πολλούς στα νοσοκομεία ή ακόμη και στο θάνατο. Ωστόσο, με λίγη προσοχή είναι δυνατόν να περάσουμε όμορφο Πάσχα γιορτάζοντας την Ανάσταση χωρίς προβλήματα. Οι απειλές από τις οποίες θα πρέπει να προφυλαχτούμε αυτές τις άγιες μέρες, μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις ομάδες. Σε αυτές που σχετίζονται με το πασχαλινό τραπέζι. Σε όσες αφορούν τις μετακινήσεις. Και σε αυτές που συνδέονται με τη διασκέδαση. Στην τελευταία ομάδα ιδιαίτερη σημασία έχουν οι απειλές που αφορούν τα παιδιά.


Ο πρώτος κίνδυνος από το πασχαλινό τραπέζι είναι ο κίνδυνος βαρυστομαχιάς, ιδίως για όσους έχουν τηρήσει με ευλάβεια την σαρακοστιανή νηστεία. Η απότομη πρόσληψη μεγάλης ποσότητας δύσπεπτων τροφών μετά από μεγάλη περίοδο λιτής διατροφής θέτει σε μεγάλη δοκιμασία το πεπτικό σύστημα ιδίως για όσους πέσουν με τα μούτρα στο φαΐ κι αρχίσουν να τρώνε λαίμαργα χωρίς να μασάνε σωστά. Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα αλλά και το επόμενο πρωινό της Δευτέρας τα τμήματα επειγόντων περιστατικών κατακλύζονται από άτομα με βαρυστομαχιά ή ακόμη και με σοβαρότερα γαστρεντερικά προβλήματα που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τη γαστρορραγία.

Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι χαρακτηρίζεται ως «πυρηνική βόμβα» από πλευράς θερμίδων και βλαβερών συστατικών ιδίως κορεσμένα λίπη και αλάτι. Σύμφωνα μάλιστα με τους γιατρούς, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου λίγες μέρες μετά το Πάσχα, ιδίως σε άτομα με βεβαρημένο ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από αρνί σούβλας, κοκορέτσι, αυγά, τσουρέκια και άλλα πασχαλινά γλυκίσματα μαζί με μπόλικο κρασί και τσικουδιές μπορεί λοιπόν να έχει θανατηφόρα αποτελέσματα. Επίσης το πασχαλινό αρνί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με ιστορικό χολολιθίασης και ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρας).

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν βέβαια ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τη νηστεία και την Κυριακή του Πάσχα! Η κατανάλωση με μέτρο και χωρίς υπερβολές, ιδίως από άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, θα εξασφαλίσει ευχαρίστηση χωρίς δυσάρεστες συνέπειες και ανώφελα δράματα.

Η δεύτερη κατηγορία απειλών σχετίζεται με τις μετακινήσεις μας πριν, κατά και μετά τις γιορτές. Οι στατιστικές δείχνουν έξαρση των τροχαίων ατυχημάτων στις μέρες της πασχαλινής εξόδου, αφού κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα 30.000 περίπου άτομα τραυματίζονται σε τροχαία. Οι σχετικές συμβουλές επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο από την Τροχαία, τους Συλλόγους Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Και κάθε χρόνο θρηνούμε θύματα επειδή κάποιοι οδήγησαν κουρασμένοι ή μεθυσμένοι, επειδή μιλούσαν στο κινητό, επειδή ανέπτυξαν υπερβολική ταχύτητα ή προσπάθησαν να προσπεράσουν σε σημείο χωρίς ορατότητα, επειδή είχαν υπερφορτώσει ή δεν είχαν συντηρήσει το όχημά τους, επειδή δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας ή κράνος, επειδή, επειδή … Ας ευχηθούμε να πιάσουν τόπο οι αξιέπαινες πρωτοβουλίες για την πρόληψη των τροχαίων, με τελευταία την προώθηση της ιδέας για «Τον Οδηγό της Παρέας» από τον Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Νομού Χανίων με τη συνεργασία του Μανώλη Κονταρού.

Το Πάσχα συνδέεται και με μιαν άλλη κατηγορία ατυχημάτων που σχετίζονται με την εορταστική ατμόσφαιρα και την διασκέδαση μικρών και μεγάλων. Οι ψησταριές που ανάβουν για το σούβλισμα του αρνιού μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα σε όσους δεν προσέχουν ή χρησιμοποιούν εύφλεκτα υλικά για να αναζωπυρώσουν τη θράκα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να αποδίδεται στα νήπια που δεν έχουν ακόμη μάθει να προφυλάσσονται και που συχνά μπλέκονται στα πόδια μας στην κουζίνα ή στην ψησταριά. Αλλά και οι λαμπάδες, με το καυτό λιωμένο κερί μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα αν δεν έχουν π.χ. ένα στρογγυλό χαρτόνι συλλογής του υγρού κεριού ή ένα προστατευτικό φανάρι.

Αλλά η σημαντικότερη απειλή των ημερών είναι τα βεγγαλικά. Μάλιστα τα παιδιά αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα αφού σύμφωνα με Το Χαμόγελο του Παιδιού το 70% των ατυχημάτων από βεγγαλικά έχουν θύματα παιδιά 10-14 ετών - στο 90% των περιπτώσεων δεν υπάρχει επίβλεψη από ενήλικα. Η απρόσεκτη χρήση των πυροτεχνημάτων μπορεί να προκαλέσει από απλά εγκαύματα μέχρι σοβαρούς ακρωτηριασμούς ή και απώλεια της όρασης. Από τις στατιστικές προκύπτει ότι το 80% των τραυματισμών οφείλονται σε έκρηξη κροτίδας, ενώ το 70% σημειώνονται σε δημόσιους χώρους.

Για την πρόληψη ατυχημάτων από πυροτεχνήματα μεγάλη σημασία έχει η ενημέρωση των παιδιών για τον κίνδυνο τραυματισμού και την αναγκαιότητα αποφυγή χρήσης βεγγαλικών. Προσέχουμε τι είδους πυροτεχνήματα αγοράζουμε και από που, γιατί ορισμένα από αυτά, ιδίως όσα πουλιούνται παράνομα, μπορεί να είναι επικίνδυνα. Δεν κατασκευάζουμε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά εγκαύματα. Προσέχουμε να μη μεταφέρουμε δυναμιτάκια στην τσέπη μας. Με την τριβή και μόνο, είναι δυνατόν να ανάψουν και να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα. Προπαντός δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους ούτε ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο, στα μαλλιά και σε εύφλεκτα υλικά (π.χ. ξερά χόρτα). Τέλος, δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πολύ κόσμο, για να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας – καλόν είναι στην Ανάσταση, οι γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά μακριά από τον πυρήνα των βεγγαλικών, να αποφεύγουν τα σημεία με συνωστισμό και να μην σηκώνουν ψηλά τα παιδιά.

Καλό και ασφαλές Πάσχα σε όλους!

* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες