Το καλοκαίρι με τα μπάνια, τις διακοπές αλλά και τις ιδιαίτερες απειλές του κατέφθασε. Στο χέρι μας είναι να το απολαύσουμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας
Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 30 Μαΐου 2012.
Ήλιος! Ο βασιλιάς του καλοκαιριού! Με το μαύρισμα μας βοηθά να συνθέσουμε βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε τη ραχίτιδα και την κατάθλιψη. Βοηθά τα φρούτα να ωριμάσουν για να τα φάμε γλυκά και ζουμερά. Μας χαρίζει μέσω των φωτοβολταϊκών ηλεκτρικό ρεύμα. Συμβάλλει στην γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας από την οποία αντλούμε την αιολική ενέργεια που κινεί ανεμόμυλους, ανεμογεννήτριες αλλά και τα ιστιοπλοϊκά και τις ιστιοσανίδες.
Όμως αν δεν προσέξουμε ο ήλιος μπορεί και να σκοτώσει! Τον αντιμετωπίζουμε με το καπέλο, την αντηλιακή κρέμα και την κατανάλωση πολλών υγρών! Προστατεύουμε ιδίως τα παιδιά που παίζοντας στο ύπαιθρο εκτίθενται τρεις φορές περισσότερο στον ήλιο. Αλλά και τους ηλικιωμένους, επειδή πάσχουν από χρόνια νοσήματα και παίρνουν φάρμακα. Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει ηλίαση και θερμοπληξία. Αν μετά την έκθεση στον ήλιο κάποιος νοιώθει αδυναμία, ζαλάδα, πονοκέφαλο, κράμπες, σύγχυση, τάση για εμετό, παραμιλητό, υψηλό πυρετό, ξηροδερμία ή εμφανίσει λιποθυμικές τάσεις, συμβουλευόμαστε γιατρό ή καλούμε τα επείγοντα (112 ή 166) ιδίως αν υπάρχει επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Προσοχή επίσης γιατί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο σε νεαρή ηλικία συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος αργότερα, ενώ η ηλιοθεραπεία σε συνδυασμό με την κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησίες ή να καταστήσει τα φάρμακα τοξικά. Γονείς μην αφήνετε μωρά ή μικρά παιδιά στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι. Το αυτοκίνητο συγκεντρώνει τη θερμότητα σαν θερμοκήπιο και το παιδί σας κινδυνεύει να σκάσει από θερμοπληξία και να πεθάνει αβοήθητο!
Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του κουνούπια, σφήκες και άλλα επικίνδυνα έντομα, τα οποία μπορεί να είναι φορείς ασθενειών ή απλώς να έχουν περάσει από ακαθαρσίες και να μεταφέρουν μολύνσεις. Στα αλλεργικά άτομα ένα τσίμπημα μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο. Για τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες τη νύχτα και εντομοαπωθητικά με βάση βότανα (π.χ. σιτρονέλλα) την ημέρα. Ενδέχεται μετά από τσίμπημα να διαπιστώσουμε ήπια αλλεργική αντίδραση (εξάνθημα, φαγούρα και οίδημα σε περιοχές μακριά από το σημείο του τσιμπήματος, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα της φωνής ή πρήξιμο της γλώσσας), ή, ακόμη χειρότερα, οξεία αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία εντός λεπτών μετά το τσίμπημα, ζαλάδα ή απότομη πτώση τη πίεσης του αίματος, λιποθυμία ή καρδιακή ανακοπή). Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την απορρόφηση του δηλητηρίου (με περίδεση σε σημείο πάνω από το σημείο του τσιμπήματος και κοντά στο σώμα ή με τοποθέτηση πάγου στο σημείο του τσιμπήματος) και πηγαίνουμε αμέσως σε γιατρό ή καλούμε τα επείγοντα (112 ή 166).
Η θάλασσα και οι πισίνες προσφέρουν δροσιά το καλοκαίρι αλλά είναι γεμάτες και κινδύνους. Ακόμη και οι παραλίες με Μπλε Σημαίες ή οι πισίνες με χλωριωμένο νερό μπορεί να περιέχουν μικρόβια, ιδίως ορισμένες στιγμές της ημέρας. Δεν καταπίνουμε το νερό, προσπαθούμε να μην τρίβουμε τα μάτια μας και ξεπλενόμαστε με καθαρό, γλυκό νερό μετά το μπάνιο. Ακόμη κι αν τα παιδιά ξέρουν να κολυμπούν δεν τα αφήνουμε χωρίς επιτήρηση στην πισίνα και φροντίζουμε να μην απομακρύνονται από την παραλία όταν κολυμπούν στη θάλασσα. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν και σε λίγα εκατοστά νερού ή σε ένα κουβά, πολύ περισσότερο στην πισίνα ή στη θάλασσα. Δεν κολυμπούμε μετά από πλούσιο γεύμα, δεν κάνουμε βουτιές σε σημεία που δεν γνωρίζουμε, περιφράζουμε την πισίνα για να μην πέσουν μέσα μικρά παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι. Φροντίζουμε τα παιδιά μας να μάθουν κολύμπι σε μικρή ηλικία και τα διδάσκουμε πώς να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους.
Το καλοκαίρι συνδέεται επίσης και με την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς. Τα ξερόχορτα αποτελούν ιδανική εύφλεκτη ύλη και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους ευνοούν την γρήγορη διάδοση της φωτιάς. Οι συμβουλές για την αποφυγή της καταστροφής είναι απλές. Κατ’ αρχάς από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο απαγορεύεται να ανάβουμε φωτιές στο δάσος ή σε χώρους με ξερά χόρτα για οποιονδήποτε λόγο (για να κάψουμε σκουπίδια, χόρτα ή κλαδιά ακόμη και για υπαίθριες ψησταριές). Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
Αν το σπίτι μας περιβάλλεται από δάσος επιβάλλεται να δημιουργήσουμε γύρω του μιαν αντιπυρική ζώνη, απομακρύνοντας αγριόχορτα, φύλλα, πευκοβελόνες, ξερόκλαδα και κάθε εύφλεκτο υλικό γύρω από το σπίτι σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων. Δεν αφήνουμε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια (τα κλαδεύουμε έτσι ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι). Καθαρίζουμε τη σκεπή και τις υδρορροές από ξερά φύλλα και πευκοβελόνες. Απομακρύνουμε τα καυσόξυλα για το τζάκι ή την ψησταριά αλλά και τα αχρησιμοποίητα εύφλεκτα οικοδομικά υλικά και τοποθετούμε τις φιάλες υγραερίου, τις δεξαμενές πετρελαίου και άλλα εύφλεκτα χημικά (π.χ. λιπάσματα) σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι. Όλα αυτά πρέπει να έχουν γίνει ΠΡΙΝ τις μεγάλες ζέστες, ει δυνατόν πριν να ξεραθεί η βλάστηση και ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξηθεί.
Σε κάθε περίπτωση σχεδιάζουμε τι θα κάνουμε σε περίπτωση κινδύνου. Μόλις αντιληφθούμε κίνδυνο ενημερώνουμε αμέσως την Πυροσβεστική (199 ή 112) αναφέροντας τον ακριβή τόπο και παρέχοντας σαφείς πληροφορίες για την πυρκαγιά. Δεν εγκαταλείπουμε το χώρο μας, εκτός εάν η διαφυγή μας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο περιβάλλεται από καπνούς και φλόγες. Ενημερωνόμαστε από τις ιστοσελίδες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το πώς πρέπει να ενεργήσουμε αν πρέπει να απομονωθούμε μέσα στο σπίτι και ενδεχομένως κάνουμε και μια οικογενειακή άσκηση ετοιμότητας σαν παιχνίδι.
Καλό καλοκαίρι σε όλους!
* Φυσικός, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. http://alevantis.blogspot.com
30 Μαΐου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου