Τι θα κάνετε για την κλιματική αλλαγή; Για τα ατυχήματα και τις καταστροφές; Για τα προβλήματα της παλιάς πόλης; Για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους; Για τα ερειπωμένα κτήρια;
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 13 Νοεμβρίου 2018 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-352)
Την περασμένη εβδομάδα ρωτήσαμε τους υποψήφιους Δημάρχους Χανίων μερικές απλές ερωτήσεις. Τι θα κάνουν στην πράξη σχετικά με μερικά θέματα που έχουμε θίξει από αυτήν εδώ τη στήλη στο παρελθόν και τα οποία απασχολούν πολλούς συμπολίτες μας και στα οποία έχουν αναφερθεί ο έντυπος και ο ηλεκτρονικός τύπος. Για τα σκουπίδια, επικίνδυνα απόβλητα και τα μπάζα, το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση και τέλος για τα πεζοδρόμια και το οδόστρωμα.
Σήμερα συνεχίζουμε τις ερωτήσεις στους έξη υποψήφιους για τη Δημαρχία των Χανίων (αλφαβητικά): Νάνσυ Αγγελάκη, Γρηγόρης Αρχοντάκης, Τάσος Βάμβουκας, Ευτύχης Δαμιανάκης, Άρης Παπαδογιάννης και Παναγιώτης Σημανδηράκης. Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τους υποψήφιους στους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Ενώ από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες γνωρίζουμε μόνο τον Σταύρο Αρναουτάκη που ανακοίνωσε την Κυριακή την υποψηφιότητά του για Περιφερειάρχης.
Κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον θεωρητική υπόθεση. Τον Ιανουάριο του 2018, ο Δήμος Χανίων δημοσίευσε το «Σχέδιο δράσης αειφόρου ενέργειας και κλίματος» στο οποίο απαριθμούνται σειρά δράσεων διατομεακού χαρακτήρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αντίστοιχο σχέδιο ετοιμάζει και η Περιφέρεια. Ωστόσο, η προετοιμασία στον τομέα αυτό περιλαμβάνει και άλλα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο (βλ. Χ.Ν. 2/10/2018).
Ερώτηση 5: δεσμεύεστε να υλοποιήσετε και ενδεχομένως να βελτιώσετε το παραπάνω δημοσιευμένο σχέδιο; Έχετε συγκεκριμένα σχέδια για επιπλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις (π.χ. αγωγούς απορροής ομβρίων μεγαλύτερης διατομής, επιφάνειες απορρόφησης του νερού, αξιοποίηση του νερού για άρδευση);
Ατυχήματα και καταστροφές. Έχουμε γράψει (βλ. Χ.Ν. 25/09/2018) για τις σοβαρές ελλείψεις στη νομοθεσία περί οργάνωσης της πολιτικής προστασίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αλλά και για την άγνοια των αρμόδιων πολιτικών προϊσταμένων. Άγνοια που οδηγεί συχνά σε υποβάθμιση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας. Όσοι έχουν ασχοληθεί με την προστασία των πολιτών από ατυχήματα και καταστροφές γνωρίζουν ότι η πολιτική προστασία είναι ο κατ’ εξοχήν τομέας που αναδεικνύει στην πράξη τις διοικητικές ικανότητες των υπεύθυνων σε περιόδους κρίσης. Ή την έλλειψη τους …
Ερώτηση 6: έχετε σχέδιο με βάση το οποίο να αναλάβετε προσωπικά την ευθύνη εποπτείας και αναβάθμισης του συστήματος προστασίας των πολιτών από ατυχήματα και καταστροφές; Ειδικότερα, τι σκοπεύετε να κάνετε για να περιοριστεί στην περιοχή ευθύνης σας η οδήγηση από μεθυσμένους οδηγούς, η κατανάλωση οινοπνευματωδών από παιδιά και εφήβους και οι άσκοποι πυροβολισμοί σε εκδηλώσεις;
Παλιά πόλη. Η Παλιά Πόλη αντιμετωπίζει μόνιμα προβλήματα. Όπως η ηχορρύπανση για την οποία οι μόνιμοι κάτοικοι διαμαρτύρονται συνεχώς. Η αδυναμία πρόσβασης από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Καθώς και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πυροπροστασίας. Έλλειψη που ενδέχεται να αποδειχτεί μοιραία σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Ερώτηση 7: πώς θα χειριστείτε στην πράξη τα προβλήματα της Παλιάς Πόλης ώστε να μην διαμαρτύρονται ούτε να κινδυνεύουν οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά να μπορούν και τα καταστήματα να λειτουργήσουν σεβόμενα την ισχύουσα νομοθεσία;
Παθητικό κάπνισμα. Πολλοί Δήμοι ανά την Ελλάδα στους οποίους έχει ανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία ενεργοποιούν τους ελέγχους εφαρμογής της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Οι Δήμοι που δεν διαθέτουν Δημοτική Αστυνομία έχουν αναθέσει ορισμένες από τις αρμοδιότητές της όσον αφορά άλλους ελέγχους σε ειδικές οργανικές μονάδες.
Ωστόσο, οι Δήμοι και οι Αντιπεριφέρειες μπορούν κατ’ αρχήν να εφαρμόσουν την απαγόρευση στα κτήρια που στεγάζουν τις δικές τους υπηρεσίες. Οι Δήμοι μπορούν να οργανώσουν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πολιτών και καταστηματαρχών σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ελέγχου (υγειονομικό, ΕΛ.ΑΣ. κλπ.). Υιοθετώντας σχετικές προτάσεις από συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.
Ερώτηση 8: τι σκοπεύετε να κάνετε στην πράξη συντονίζοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να περιοριστεί το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, ιδίως σε νοσοκομεία, σχολεία, παιδικές χαρές, δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;
Ερειπωμένα κτήρια. Έχουν γραφτεί πολλά για μια σειρά ημιτελείς εγκαταστάσεις ή ερειπωμένα κτήρια στα Χανιά που ρημάζουν επιβαρύνοντας την αισθητική της πόλης. Το ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά, το κλειστό κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, το κέντρο εκπαίδευσης των πιλότων κοντά στο αεροδρόμιο (βλ. Χ.Ν. 1/11/2018). Αλλά και τα υπόλοιπα Νεώρια, το Ψυχιατρείο, η Βίλα Σβαρτς, το παλιό ΙΚΑ και το παλιό Δημαρχείο, το “Ψυγείο” δίπλα την Δημοτική Αγορά και η Βίλα Κουκουναρά (βλ. Χ.Ν. 27/7/2018). Φυσικά, το πρόσφατα κατεστραμμένο Πολεμικό Μουσείο. Και να μην ξεχνούμε και τα κτήρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου όπως το Μέγαρο Παπαδόπετρου, η Γαλλική Σχολή και τα κτήρια στο λόφο Καστέλι.
Ερώτηση 9: έχετε κάποιες συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την αξιοποίηση όλων των παραπάνω κτισμάτων με πόρους του Δήμου, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ή και με παραχώρηση σε ιδιώτες;
Όπως έγραψα και την περασμένη εβδομάδα, ελπίζω οι παραπάνω ερωτήσεις, μαζί με εκείνες της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και αυτές του τρίτου και τελευταίου μέρους την επόμενη εβδομάδα, να αποτελέσουν μέρος της υγιούς προεκλογικής αντιπαράθεσης των υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Με συγκεκριμένες, στοχοθετημένες και κοστολογημένες προτάσεις που να περιλαμβάνουν και σαφές χρονοδιάγραμμα.
Περιμένω απαντήσεις από τους επικεφαλείς των συνδυασμών στη διεύθυνση panagiotis@alevantis.com για να προχωρήσω σε σχετική δημοσίευση.
13 Νοεμβρίου 2018
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου