Ας μην αφήσουμε τα μικρά ή και τα μεγαλύτερα ατυχήματα να χαλάσουν τις όμορφες στιγμές μας …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 24 Δεκεμβρίου 2019 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-403)
Από τότε που άρχισα να γράφω αυτήν εδώ τη στήλη, συνηθίζω σχεδόν κάθε χρόνο, να δίνω μερικές συμβουλές για να αποφύγουμε μικρά και μεγάλα ατυχήματα αυτές τις εορταστικές μέρες. Χωρίς να γίνω κουραστικός θα τα επαναλάβω για άλλη μια φορά, πιστός στο αρχαίο ρητό ότι «επανάληψις μήτηρ (πάσης) μαθήσεως» ή όπως το έλεγαν οι Ρωμαίοι «repetitio mater studiorum».
Τροχαία. Πάντα στις γιορτές έχουμε περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Πολλά θανατηφόρα. Οι αιτίες γνωστές. Κατανάλωση οινοπνευματωδών ή και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών. Υπερβολική ταχύτητα. Αφηρημάδα, κυρίως λόγω της χρήσης κινητών κατά την οδήγηση. Παράλειψη χρήσης κράνους και ζώνης ασφαλείας – αλλά και κατάλληλου παιδικού καθίσματος.
Μερικές πρακτικές συμβουλές για να μην γίνουμε «στατιστικές». Ορίζουμε έναν «νηφάλιο οδηγό» της παρέας ή παίρνουμε ταξί για να γυρίσουμε με ασφάλεια σπίτι μας μετά από το γλέντι. Τηρούμε τα όρια ταχύτητας και οδηγούμε αμυντικά προσέχοντας τους άλλους οδηγούς. Φορούμε κράνος και βάζουμε ζώνη – ιδίως στα παιδιά. Και ΔΕΝ μιλάμε στο κινητό!
Καρδιακά. Οι γιορτές σημαίνουν καλό φαγητό και ποτό. Για όσους έχουν ανθεκτικούς οργανισμούς, η επιπλέον καταπόνηση αντιμετωπίζεται με έναν καλό ύπνο, μερικούς περίπατους ή κάποιες επιπλέον ασκήσεις στο γυμναστήριο. Τι γίνεται όμως με όσους έχουν ήδη βουλωμένες αρτηρίες επειδή όλο το χρόνο δεν πρόσεξαν τη διατροφή τους ή συνέχισαν να καπνίζουν; Επειδή έχουν κάποια κληρονομική προδιάθεση ή τέλος επειδή ποτέ δεν σκέφτηκαν να επισκεφτούν τον γιατρό για να εξετάσουν πού οφείλεται αυτό το λαχάνιασμα ή εκείνος ο έντονος πόνος στο στήθος;
Μερικοί συμπολίτες μας θα πάνε από το γιορτινό τραπέζι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου με οξύ έμφραγμα ή και με εγκεφαλικό. Ενώ κάποιοι θα εγκαταλείψουν τα εγκόσμια ενώ θα κοιμούνται ευτυχισμένοι μετά το φαγοπότι! Πριν από πέντε χρόνια τέτοιες μέρες χάσαμε έναν καλό φίλο που ανέβαλε τις καρδιολογικές εξετάσεις τις οποίες του είχε συστήσει ο γιατρός «για να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά με τα παιδιά και τα εγγόνια του». Κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ …
Πυρκαγιές. Γράψαμε για τις πυρκαγιές την περασμένη εβδομάδα (ΧΝ 18/12/2019). Να υπενθυμίσουμε ότι δεν αφήνουμε αναμμένα κεριά μετά το τέλος της γιορτής. Σβήνουμε τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δένδρου πριν πάμε για ύπνο. Δεν υπερφορτώνουμε τις πρίζες με ηλεκτρικές συσκευές – ιδίως ηλεκτρικές θερμάστρες, τις οποίες φροντίζουμε να μην καλύπτουμε με ρούχα ή άλλα σκεπάσματα. Και πάνω απ’ όλα προσέχουμε στην κουζίνα, το πιο επικίνδυνο μέρος του σπιτιού!
Πυροτεχνήματα. Αν και τα πυροτεχνήματα έχουν την τιμητική τους το Πάσχα, χρησιμοποιούνται επίσης όλο και περισσότερο αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. Φροντίζουμε να τα χειρίζονται ενήλικες και λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας για τα παιδιά. Τα οποία μπορούν να παρακολουθούν την εκτόξευση από απόσταση ασφαλείας.
Ανάβοντας τα πυροτεχνήματα φροντίζουμε να μην πλησιάσουμε το πρόσωπό μας και απομακρυνόμαστε σε απόσταση ασφαλείας. Φροντίζουμε επίσης να τα εκτοξεύουμε σε κατεύθυνση αντίθετη από τους θεατές και προς την κατεύθυνση που φυσάει ο άνεμος. Τέλος, αποφεύγουμε οπωσδήποτε και τις μπαλωθιές! Ακόμη κι όταν πυροβολούμε στον αέρα, η σφαίρα ξαναπέφτει στη γη με την ίδια σχεδόν ταχύτητα που είχε όταν έφυγε από την κάνη του όπλου – γι’ αυτό και μπορεί να σκοτώσει …
Παιχνίδια. Φροντίζουμε να ακολουθήσουμε τις 6 πολύ χρήσιμες συμβουλές για την αγορά παιχνιδιών της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (ΧΝ 21/12/2019). Προφυλάσσουμε τα πολύ μικρά παιδιά που κινδυνεύουν να πνιγούν αν καταπιούν μικροαντικείμενα (π.χ. εξαρτήματα παιχνιδιών, μικρές μπαταρίες, ξεφούσκωτα μπαλόνια, πλαστικές σακούλες) ή και τρόφιμα (π.χ. ξηρούς καρπούς).
Τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν είναι παιχνίδια αν και μοιάζουν με τέτοια, γι’ αυτό και δεν υπόκεινται στους κανονισμούς που διέπουν την ασφάλεια των παιχνιδιών. Φροντίζουμε να τα τοποθετήσουμε σε ικανό ύψος για να μην τα φτάνουν τα νήπια που έχουν την τάση να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.
Κάπνισμα. Ακόμη κι ένας καπνιστής να υπάρχει στο δωμάτιο τα ρούχα και τα μαλλιά όλων των παρευρισκόμενων θα μυρίζουν τσιγαρίλα. Αυτή η μυρωδιά προέρχεται από τις δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες και διαποτίζουν τοίχους, έπιπλα, χαλιά και φυσικά τα ρούχα.
Είναι ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά, τα οποία αφού ακουμπήσουν αυτές τις επιφάνειες βάζουν τα χέρια στο στόμα τους. Αλλά και για τα κατοικίδια (σκυλάκια, γατάκια, πουλάκια, ακόμη και ψαράκια), τα οποία έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο ή αναπνευστικά προβλήματα. Καρκινογόνες ουσίες και βαρέα μέταλλα περιέχει και ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Είναι τόσο απλό, οι καπνιστές και οι ατμιστές να καπνίσουν έξω. Σεβόμενοι την υγεία των μη καπνιστών, οι οποίοι αναπνέοντας τον καπνό του τσιγάρου κινδυνεύουν όσο και οι ίδιοι οι καπνιστές. Προσέχουμε τέλος τα παιδιά να μη βάλουν τσιγάρα, αποτσίγαρα ή υγρά πλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στο στόμα. Είναι δηλητήρια και το παιδί κινδυνεύει ακόμη και με θάνατο – γι’ αυτό πρέπει να πάμε αμέσως στα επείγοντα.
Ηλικιωμένοι. Οι ηλικιωμένοι, όπως εξάλλου και τα παιδιά, χρειάζονται ασφαλή χώρο. Για να αποφύγουν πτώσεις από σκουντούφλημα ή γλίστρημα. Όμως, οι παππούδες κι οι γιαγιάδες διψούν πάνω απ’ όλα για ενδιαφέρον και στοργή, για λίγα καλά λόγια, για μερικά όμορφα αισθήματα. Οι γιορτές δεν είναι μόνο για καλό φαγητό, για κρασί και χαρτοπαιξία. Είναι για να έλθουν πιο κοντά οι άνθρωποι και να νοιώσουν όμορφα.
Εύχομαι σε όλους και όλες Καλές Γιορτές, με Υγεία και Όμορφα Αισθήματα!
24 Δεκεμβρίου 2019
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου