Το ευρωπαϊκό αυτοκίνητο έχει σχεδιαστεί ώστε να προστατεύει στο μέγιστο τους επιβάτες αλλά και τους πεζούς που θα βρεθούν στο δρόμο του …
(Δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο του FortuneGreece.com στις 27 Μαΐου 2015 - Ευρωπαϊκή Ένωση και Καθημερινότητα-11)
Οδηγάτε ένα αυτοκίνητο. Αδιάφορο αν είναι γερμανικό, γιαπωνέζικο, γαλλικό ή ιταλικό. Βάζετε ζώνη, πατάτε φρένο, ανάβετε το φλας στις στροφές, κοιτάζετε στον καθρέφτη τα αυτοκίνητα που ακολουθούν. Χρησιμοποιείτε χωρίς ίσως να το ξέρετε επιμέρους στοιχεία του αυτοκινήτου που αποτελούν υποχρεωτικά αντικείμενο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Μάλιστα, αν δοκιμάζαμε να βάψουμε γαλάζιο κάθε σύστημα του αυτοκινήτου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας, όλα τα αυτοκίνητα θα ήταν εξ ολοκλήρου γαλάζια!
Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια
Κάθε αυτοκίνητο πριν κυκλοφορήσει στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχει πάρει «έγκριση τύπου» αφού υποβληθεί σε σχετικούς ελέγχους και δοκιμές. Η ενωσιακή νομοθεσία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια αφού επιτάσσει τα οχήματα να σχεδιάζονται, να κατασκευάζονται και να συναρμολογούνται έτσι ώστε «να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος τραυματισμού των επιβατών και των λοιπών χρηστών του οδικού δικτύου».
Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές αφορούν κατ' αρχάς την κατασκευαστική ακεραιότητα του οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών σύγκρουσης. Αλλά καλύπτουν και επιμέρους εξαρτήματα όπως τις δεξαμενές καυσίμων και τις σχετικές προστατευτικές διατάξεις. Τη θέση της πίσω πινακίδας κυκλοφορίας. Την προσπάθεια που απαιτεί το τιμόνι. Τα χερούλια και τις αναρτήσεις των θυρών. Τα κλάξον, τα φρένα, τα αντικλεπτικά. Την αντοχή των καθισμάτων. Τις εξωτερικές προεξοχές για την ελαχιστοποίηση των τραυματισμών των πεζών.
Καλύπτουν επίσης τις ζώνες ασφαλείας και τα συστήματα συγκράτησης (ιδίως των παιδιών), τα συστήματα φωτισμού και τις διατάξεις φωτεινής σηματοδότησης, τους αντανακλαστήρες, όλους τους φανούς (φλας, φώτα πορείας, όπισθεν, στάθμευσης, ομίχλης, πέδησης), τους προβολείς και τέλος τα συστήματα φωτισμού των πινακίδων κυκλοφορίας. Υπάρχουν ενωσιακές προδιαγραφές για την αποπάγωση και την αποθάμβωση των παρμπρίζ, για τους υαλοκαθαριστήρες, για τα συστήματα θέρμανσης, για τα υποστηρίγματα κεφαλής, τα συστήματα πλευρικής προστασίας, τους λασπωτήρες και τους υαλοπίνακες ασφαλείας.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στα ελαστικά για τα οποία προσδιορίζονται απαιτήσεις όσον αφορά την πρόσφυση σε βρεγμένο έδαφος, την αντίσταση τριβής κύλισης ακόμη και σχετικά με τον θόρυβο κύλισης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την προαιρετική βαθμολόγηση της ασφάλειας των οχημάτων με βάση το πρόγραμμα αξιολόγησης των καινούργιων μοντέλων ευρωπαϊκών αυτοκινήτων (Euro NCAP). Κάθε καινούργιο μοντέλο υποβάλλεται σε σειρά δοκιμασιών μετωπικής και πλευρικής σύγκρουσης καθώς και πρόσκρουσης σε πεζό για να αξιολογηθούν οι ζημιές στους επιβάτες αλλά και στους πεζούς που ενδέχεται να χτυπηθούν από το όχημα.
Τα καύσιμα και η προστασία του περιβάλλοντος
Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχει διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα καύσιμα. Κατ' αρχάς με την απαίτηση για εξοικονόμηση. Σήμερα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην αγορά καταναλώνουν πολύ λιγότερα καύσιμα σε σχέση με τα παλαιότερα μοντέλα. Αυτό εξασφαλίζει λιγότερα καυσαέρια. Όμως, η Ένωση έχει παρέμβει και στην ποιότητα τω καυσίμων απαιτώντας τη μείωση των εκπομπών των αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και των επιβλαβών σωματιδίων - ιδίως από τους κινητήρες πετρελαίου.
Είχε προηγηθεί η μεγάλη προσπάθεια εξάλειψης των πρόσθετων μολύβδου στην βενζίνη, προσπάθεια που πριν από μερικά χρόνια στέφτηκε με επιτυχία - σήμερα όλα τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν βενζίνη χωρίς μόλυβδο, εκτός ίσως από κάποιες αντίκες που κυκλοφορούν λίγες μόνο μέρες το χρόνο σε ειδικές εκδηλώσεις και που και γι' αυτές έχουν προβλεφθεί κάποια πρόσθετα στα καύσιμα χωρίς μόλυβδο.
Στον τομέα των καυσίμων η Ένωση έχει θέσει στόχο να μειώσει μέχρι το 2020 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Με δεδομένη την επιτυχή πορεία της εν λόγω μείωσης, ενδέχεται ο στόχος αυτός να αναθεωρηθεί προς τα επάνω για να φτάσει σε ποσοστό 30 ή και 40%!
Το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο του μέλλοντος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης διαθέσει μεγάλα ποσά και σε ερευνητικά έργα που αφορούν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος. Μερικά από τα αποτελέσματα τα βλέπουμε να ενσωματώνονται σε αυτοκίνητα που διατίθενται ήδη στο εμπόριο. Τα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης με τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, τα συστήματα αυτόματης πέδησης είναι ήδη γνωστά. Αλλά και τα μελλοντικά συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης με βάση τις πληροφορίες που θα λαμβάνει το αυτοκίνητο από το δρόμο. Και φυσικά το σύστημα κλήσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύγκρουσης.
Πρόκειται για το σύστημα eCall το οποίο θα είναι υποχρεωτικό σε όλα τα καινούργια οχήματα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά από τον Απρίλιο του 2018 και μετά. Τα παλαιότερα μοντέλα θα μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν το σύστημα αλλά προαιρετικά. Το σύστημα περιλαμβάνει ένα κουτί με ενσωματωμένο κινητό τηλέφωνο και σύστημα γεωεντοπισμού. Με τους αισθητήρες που θα το συνοδεύουν θα γνωρίζει πόσα άτομα επέβαιναν στο αυτοκίνητο και (μετρώντας τις απότομες επιβραδύνσεις και την ενδεχόμενη ακινητοποίηση του οχήματος) εάν το αυτοκίνητο έχει εμπλακεί σε ατύχημα. Σε αυτή την περίπτωση θα καλεί αυτόματα το 112, δηλαδή τον ευρωπαϊκό αριθμό επειγόντων και θα διαβιβάζει τη γεωγραφική θέση του οχήματος και τον αριθμό των επιβατών.
Άντε, ανεβείτε στο ευρωπαϊκό σας αυτοκίνητο να πάμε βόλτα στην παραλία …
27 Μαΐου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου