30 Μαρτίου 2007

GR-Απολογία λογοκριτού

Σε ένα σχόλιο του στο ιστολόγιο doncat του Νίκου Δήμου, κάποιος ιστολόγος, που εμφανίζεται με το ψευδώνυμο «το σωστό να λέγεται» (αγνώστων λοιπών στοιχείων), ισχυρίστηκε, ανάμεσα σε άλλα, πως είμαι «λογοκριτής χειρότερος απο φασίστα και ρατσιστή», πως έβαλα flag στο blog του "Το αλώνι του Διγενή", πως έστειλα e-mail στο Google ότι τάχατε με συκοφαντεί και οι administrators έσβυσαν καμιά δεκαριά σχόλια μου ... Επειδή εγώ γράφω επώνυμα νομίζω πως πρέπει να εξηγήσω τι ακριβώς συνέβη.

Στο άρθρο Ανθοστήλη στο Αιγαίο της Gravoura, που δημοσίευσε ο Νίκος Δήμου στο ιστολόγιό του, έκανα μια σειρά από σχόλια υπερασπιζόμενος την Κωσταντινουπολίτικη καταγωγή μου (από την πλευρά της μάνας μου). Μερικοί μου απάντησαν με βρισιές τις οποίες ο Νίκος είχε την ευγενή καλωσύνη να σβύσει. Ο ιστολόγος «το σωστό να λέγεται», επειδή κρίθηκε ανεπιθύμητος στο ιστολόγιο του Νίκου, δημιούργησε για τους δικούς του λόγους στο δικό του ιστολόγιο ένα άρθρο με τίτλο «Ο γυμνοσάλιαγκας, το χελιδόνι κι ο γάτος», στο οποίο, χωρίς να με ρωτήσει, αντέγραψε τα σχόλιά μου με το όνομά μου, διανθίζοντάς τα και με απαξιωτικά σχόλια που δεν αξίζουν αναφοράς.

Τα Terms of Service του Google αναφέρουν σαφώς (άρθρο 6b) ότι η πνευματική ιδιοκτησία των σχολίων ανήκει στους σχολιαστές-μέλη, κι έτσι ζήτησα με σχόλιό μου στο υπόψη άρθρο τη διαγραφή των σχολίων που φερόμουν να έχω κάνει και που στην ουσία ήταν αντιγραμμένα. Όμως, αντί να σβύσουν τα σχόλια, μου υποδείχτηκε (ανώνυμα πάντα) να ξαναδιατυπώσω το αίτημά μου για διαγραφή μόνον μετά τη διαγραφή από τον Νίκο Δήμου των δικών του σχολίων και του σχετικού του άρθρου για τον αρχιεπίσκοπο (σχόλιο Tuesday, October 03, 2006 3:35:33 PM). Έτσι αναγκάστηκα να γράψω στο Google ακολουθωντας την προβλεπόμενη διαδικασία και ζητώντας τη διαγραφή των σχετικών αντιγραμμένων σχολίων για τα οποία διατηρούσα (και διατηρώ) την πνευματική ιδιοκτησία. Στο γράμμα μου ζητούσα επίσης να μάθω τα στοιχεία του εν λόγω ιστολόγου επειδή εξέταζα τότε το ενδεχόμενο να καταθέσω μήνυση για εξύβριση.

Το Google, αφού εξέτασε το αίτημά μου, το βρήκε σωστό και διέγραψε τα σχετικά (δικά μου) σχόλια. Επίσης μου απάντησε πως για να αποκαλύψει τα στοιχεία του ιστολόγου πρέπει να πάρει εντολή από δικαστήριο. Εκεί τελείωσε για μένα η υπόθεση δεδομένου ότι δεν είχα σκοπό να εμπλακώ σε μια πολυδάπανη και χρονοβόρα διαδικασία της οποίας το αποτέλεσμα δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει. Δηλώνω επίσης υπεύθυνα πως ουδέποτε έβαλα flag στα ιστολόγια του εν λόγω ιστολόγου, όπως ισχυρίζεται πως έκανα.

Έτσι θεωρώ ότι όλοι οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν στέκουν και αποτελούν μια ακόμη βρισιά χωρίς βάση. Σβύστηκαν μόνο τα αντιγραμμένα δικά μου σχόλια και όχι τα υβριστικά προς εμέ σχόλια. Σβύστηκαν βάσει της νομοθεσίας για πνευματική ιδιοκτησία (copyright) και όχι λόγω εξύβρισης. Δεν έβαλα κανένα flag στο σχετικό ιστολόγιο. Τέλος, δεν λογόκρινα σχόλια άλλων, απλώς ζήτησα να διαγραφούν τα δικά μου (αντιγραμμένα άνευ αδείας) σχόλια.

2 σχόλια:

Stavros Katsaris είπε...

Ειλικρινά νιώθω μεγάλη πικρία και απογοήτευση για οτι συνέβη στο μπλογκ του ΝΔ.
Είστε από τις εξαιρετικές παρουσίες εκεί και χαίρομαι να συμφωνώ και να διαφωνώ μαζί σας.
Δυστυχώς ορισμένους ανθρώπους ο διάλογος με επιχειρήματα και με σεβασμό στον συνομιλητή προκαλεί αλλεργία!
Η εκτίθμηση μου στο πρόσωπο σας είναι δεδομένη!
Καλημέρα.

Takis Alevantis είπε...

Άφησα σχετικό σχόλιο στο ιστολόγιο της paragrafos.

Γνωμικά - Παροιμίες