09 Απριλίου 2007

GR-Ειδοποιοί διαφορές Ελληνικής και Βελγικής ραδιοφωνίας ...

Εκφωνήτριες
  • Στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ σήμερα το πρωί - Η ώρα είναι ... Χριστός Ανέστη. Δελτίο Ειδήσεων ...
  • Στην εκπομπή Printemps Première στο πρώτο πρόγραμμα της Βέλγικης Ραδιοφωνίας (La Première) σήμερα το πρωί - Bonne fête de Paques pour ceux qui la celebrent, et puis pour le reste bon congé (Μετ. Καλό Πάσχα για όσους το γιορτάζουν, για τους υπόλοιπους καλή άδεια).

Κανονικό πρόγραμμα Κυριακής

  • ΝΕΤ - 8:00 έως 10:00 - Λειτουργία από Μητρόπολη
  • La Première - 10:00 έως 11:00 - Messe (Καθολική Λειτουργία), 11:00 έως 12:00 Et Dieu dans tout ça? (Και ο Θεός μέσα σε όλα αυτα; - μαγαζίνο φιλοσοφίας και θρησκείας που αναλύει ζητήματα της κοινωνίας και της επικαιρότητας χωρίς η έννοια της θρησκείας να περιορίζεται μόνο στην χρηστιανική αντίληψη).

Την Κυριακή του Πάσχα η ωριαία καθολική λειτουργία ακούστηκε μετά την ημίωρη λειτουργία των προτεσταντών, αλλά μεταδόθηκε και η Urbi et Orbi ευλογία του Πάπα σε απ'ευθείας σύνδεση με το Βατικανό.

Να σημειωθεί ότι κάθε Σάββατο βράδυ από τις 19:00 έως τις 20:00 έχει μια ημίωρη εκπομπή εξωεκκλησιαστικής (laic) φιλοσοφίας και ηθικής και μια ημίωρη εκπομπή της Προτεσταντικής εκκλησίας, ενω την ίδια ώρα την Κυριακή έχει μια ημίωρη εκπομπή της Καθολικής εκκλησίας και μια ημίωρη εκπομπή, εναλλάξ, τη μια εβδομάδα των Ισραηλιτών και την επόμενη εβδομάδα της Ορθόδοξης εκκλησίας.

11 σχόλια:

λόγια του αέρα είπε...

Ωραίο κείμενο, ωραία σύγκριση. Αποκαλυπτική.
Με αφορμή κάτι που έγραψα στο blog μου, με σχόλιο μου συνέστησαν να μπω σε αυτό το post σας, αυτός που μου έστειλε το μήνυμα έγραψε «θα σου αρέσει είμαι σίγουρος». Είχε απόλυτο δίκιο.
Ό,τι σε μας είναι ζητούμενο-αν είναι και για όσους είναι- αλλού είναι δεδομένο; Απίστευτο, σαν από άλλο πλανήτη μου φαίνεται.

Takis Alevantis είπε...

Βέβαια, υπάρχουν πάντα και τα χειρότερα ...

Siddhartha είπε...

Ναι τα χειρότερα πάντα θα υπάρχουν. Αλλά από αυτά δεν μπορούμε να παραδειγματιστούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Μόνο από τα παραδείγματα όπως του Βελγίου που δώσατε, μπορεί να δωθεί η ευκαιρία για βελτίωση.

Ωραίο μπλογκ και πολύ καλά links.

tolisM είπε...

καλα, ειναι τωρα αυτο συγκριση? Η μήπω ειδοποιος διαφορα?
Η κακοπιστια δε χρειαζεται επιχειρηματα, πες οτι δε γουσταρεις που εισαι ελληνας και ασε τα αλλα. Πιο τιμιο και ειλικρινες.

Takis Alevantis είπε...

Γουστάρω και πολύ που είμαι Έλληνας - όχι Ελληναράς. Και μάλιστα είμαι τόσο Έλληνας που εργάστηκα για να μπούν και τα ελληνικά στους υπολογιστές με σωστό τρόπο, για να γράφουν διάφοροι διάφορα ... Όσο για την κακοπιστία της εκ του ασφαλούς ανωνυμίας ας μην μιλήσουμε ...

Κοινότητα Εκάλης είπε...

πολύ καλό κείμενο! Μπράβο!

Yellow Kid είπε...

Δηλαδή είσαι υπευθυνος για το "εξαγωγή" για το eject
και "αναπαραγωγή" για το play;
Μα που είχες το μυαλό σου, τρελό αγόρι;

Takis Alevantis είπε...

Όχι δεν μιλώ για την ορολογία των υπολογιστών αλλά για την ελληνική αλφαβήτα. Στις ιστοσελίδες μου υπάρχει και το σχετικό άρθρο.

tolisM είπε...

Παντως δεν ξερω κατα ποσο απο δυο παραδειγματα και απο δυο σταθμους μπορει κανεις να μιλησει για ειδοποιους διαφορες.
Θα πει καποιος ειναι χαρακτηριστικα παραδειγματα. Θα απαντησω τι κανει ενα παραδειγμα χαρακτηριστικο. Για παραδειγμα στην ελλαδα δοξα το θεο καθε πολη και χωριο εχει και τον πειρατη του και μερικες φορες ειναι πολυ πιο ποιοτικος απο οτι θα περιμενε κανεις.
Επισης αρκετες εκπομπες ειναι σε γλωσσες μειονοτητων.
Δεν προσπαθω να υπερασπιστω το επιπεδο της ελληνικης ραδιοφωνιας, αλλα την ισοπεδωτικη λογικη που μου φαινεται οτι εκφραζει το παρον ποστ.

Takis Alevantis είπε...

Έχετε δίκιο. Ο τίτλος θα έπρεπε να αναφέρεται σε «επίσημη ραδιοφωνία». Όμως ο «πειρατής» σας κάνει άραγε διάκριση μεταξύ αυτών που εορτάζουν το Πάσχα και αυτών που δεν το γιορτάζουν; Υπό αυτή την ένοια η ανάρτηση (post) εκφράζει αυτήν την πλευρά της ελληνικής κοινωνίας (που θυμίζει λίγο το Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών - καθολικώς διαμαρτυρομένων - κάποιων άλλων εποχών).

tolisM είπε...

Βασικα για να υποστηριξω κατι τετοιο θε επρεπε να εχω ακουσει ολα τα προγραμματα απο ολους τους σταθμους για καμποσα χρονια (με το σκεπτικο οτι μια δεδομενη χρονια μπορει ενας ραδιοφωνικος παραγωγος να μην ειχε αναφερει κατι). Δηλαδη θα πρεπει να ολοκληρωσω ενα σκαναρισμα στο χωρο (συχνοτητες) και χρονο.
Κοιτα, δεν λεω πως η ελληνικη κοινωνια ειναι super προοδευτικη, μαλιστα υποστηριζω πως ειναι ακομα συντηρητικη. Απλα μερικες αποψεις τις βρισκω λιγο ισοπεδωτικες. Δεν ειμαστε στο επιπεδο του Ελλας Ελληνων Χριστιανων, ασχετα αν μεγαλο κοματι της κοινωνιας μας θα το ηθελε. Πιστευω πως κατι τετοιο (Γαλλια, Γαλλων καθολικων πχ η Αγγλια κλπ κλπ) ισχυει σε καθε χωρα, αλλου λιγο περισσοτερο αλλου λιγο λιγοτερο.

Γνωμικά - Παροιμίες