25 Μαρτίου 2008

GR-Σκέψεις για την Εθνική γιορτή

Το 1998, όταν τα παιδιά μου ήταν ακόμη στο σχολείο και ασχολιόμουνα στο σύλλογο ελλήνων γονέων του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελών στο Uccle, είχαμε προσκαλέσει τον Νίκο Δήμου να εκφωνήσει τον πανηγυρικό σε μιαν εκδήλωση για την 25η Μαρτίου. Το θέμα που του είχαμε προτείνει να αναπτύξει είχε τίτλο «Από το '21 στον 21º, οι προοπτικές της Ελλάδας στον 21º αιώνα» και το κείμενο της ομιλίας είναι δημοσιευμένο στη συλλογή του με τίτλο «Δοκίμια ΙΙΙ: Από την Πορνογραφία στα Κόμικς». Είχα τότε φτιάξει και την αφίσα της εκδήλωσης. Ήταν βέβαια μια εκδήλωση περισυλογής και δεν είχε ούτε σημαιούλες, ούτε εθνικές στολές, ούτε πανηγυρικούς από περισπούδαστους
θεολόγους ή φιλόλογους. Μια εκδήλωση για την πατρίδα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι για λυγερά και κοπτερά σπαθιά και εθνικιστικά προσκλητήρια.

Στο ίδιο πνεύμα και μαθαίνοντας τον πρόσφατο θάνατο του Arthur C. Clarke, του γνωστου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, κάθησα και μετέφρασα στα Ελληνικά ένα μικρό του διήγημα με τίτλο Ξανασμίξιμο (Reunion). Κι επειδή το θέμα του διηγήματος είναι ο ρατσισμός θυμήθηκα πως πριν από μερικά χρόνια είχα μεταφράσει ένα παραπλήσιο διήγημα το άλλου μεγάλου της επιστημονικής φαντασίας, του Isaac Assimov με τίτλο Έθνη στο Διάστημα.

Τα θεωρώ ως την καλύτερη συμβολή για τη ημέρα που ως Έλληνες γιορτάζουμε την εξέγερση του 1821 η οποία οδήγησε στην ελεύθερη Ελλάδα που όλοι μας απολαμβάνουμε σήμερα. Αλλά και για τη ημέρα που ως Ευρωπαίοι (πρέπει να) θυμόμαστε την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης το 1957 οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή Ενωμένη Ευρώπη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η αναγκαιότητα κάθε ιστολογίου συμβάλλει στην ελευθερία του λόγου, της δημοκρατίας και ανταλλαγής πολιτικής σκέψης. Η Ελλάδα σε αυτή την νέα «ψηφιακή» πλατφόρμα που ξημερώνει στον εικοστό πρώτο αιώνα έχει πρώτη φορά την ευκαιρία να θέσει προβληματισμούς σε πολίτες οποιασδήποτε τάξης ενώ παράλληλα προσφέρεται οικειοθελώς στην δημιουργία της παγκόσμιας βιβλιοθήκης πληροφοριών μέσα σε έναν διαδυκτιακό χώρο. Ο ενεργός πολίτης θα βρει την δυνατότητα σε αυτόν τον χώρο να δράσει πολιτικά, να αποφασίσει και να προτείνει τις ιδέες του προωθώντας τις εργασιακές του δραστηριότητες γινόμενος κοινωνός όχι μόνο της χώρας του αλλά και ολόκληρου πλέον του πλανήτη γεγονός που θα οδηγήσει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ χωρών και κρατών. Είμαι βέβαιος πως η Ελλάδα και αυτή την φορά θα δείξει τις καλύτερες της εξετάσεις όπως συμβαίνει κάθε φορά που καλείται να δώσει τα φώτα του πολιτισμού της στον υπόλοιπο κόσμο.

Ευάγγελος Βενιζέλος.