28 Μαρτίου 2014

Δράσε. Αντίδρασε. Επηρέασε.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 28 Μαρτίου 2014)

Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί 30 χρόνια ο Παναγιώτης Αλεβαντής, συνεργάτης των “Χανιώτικων νέων”, είναι ένας από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να μας μιλήσει για το θέμα. Του ζητήσαμε το δικό του σχόλιο για το πώς επηρεάζει η Ε.Ε. τη ζωή μας και για τη σπουδαιότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών. Μας απαντά:

«Δράσε, αντίδρασε, επηρέασε είναι το σύνθημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και έχει στόχο να πείσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στην άμεση καθολική ψηφοφορία για την εκλογή των ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν τον απλό πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τον αφορούν. Συναποφασίζει με το Συμβούλιο Υπουργών για τους περισσότερους τομείς πολιτικής για τους οποίους έχει αρμοδιότητα η Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως για παράδειγμα τα τρόφιμα, η ένδυση, τα καλλυντικά, η τηλεφωνία, οι μεταφορές και τα διευρωπαϊκά δίκτυα, η προστασία του περιβάλλοντος, οι ανταλλαγές φοιτητών και τα έργα υποδομής στην περιφέρεια.

Ενώ έχει άμεση αρμοδιότητα όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ενωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολύ περιορισμένο λόγο σε θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας. Η μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στις επόμενες ευρωεκλογές θα εξασφαλίσει καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών και μεγαλύτερη νομιμοποίηση του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα μπορεί έτσι να παρεμβαίνει με ουσιαστικότερο τρόπο στη διαδικασία περαιτέρω ευρωπαϊκής ενοποίησης, ανταποκρινόμενο στο αίτημα των πολιτών για περισσότερη Ευρώπη. Μόνον έτσι θα γίνει δυνατός ο περιορισμός του υφιστάμενου δημοκρατικού ελλείμματος που σήμερα υποθηκεύει το μέλλον της Ευρώπης και συμβάλλει στην αύξηση του ευρωσκεπτικισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες