20 Ιουνίου 2015

Εμπρός στο δρόμο που άνοιξε ο Νίκος Μουδάκης

Μιμούμενος τον φίλο Νίκο Μουδάκη καθάρισα μερικές πινακίδες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο οδηγούς και πεζούς …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 16 Ιουνίου 2015 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-204)

Ο διαδικτυακός μου φίλος και εθελοντής Νίκος Μουδάκης ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό μια προσπάθεια καθαρισμού ορισμένων πινακίδων που είχαν σκεπαστεί από αυτοκόλλητες διαφημίσεις και γκράφιτι. Τον συγχάρηκα διαδικτυακά και είδα με χαρά ότι η προσπάθειά του προβλήθηκε και από ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Έτσι, με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής μου στα Χανιά αποφάσισα να τον μιμηθώ.

Έχω παρατηρήσει ότι πολλές από τις πινακίδες σήμανσης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που έχουν μουντζουρωθεί από τους σύγχρονους βανδάλους θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή οδηγών αλλά και κατοίκων. Έτσι την περασμένη Κυριακή το πρωί αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με το πρόβλημα. Με βάση τις συμβουλές του Νίκου, είχα προμηθευτεί από την προηγούμενη ένα μπουκάλι με υλικό αντι-γκράφιτι από ένα χρωματοπωλείο, ένα δοχείο με νερό και ψεκαστήρα (για τα αυτοκόλλητα), μια σπάτουλα, μερικά σφουγγαράκια και πολύ καλή διάθεση.

Μερικές πινακίδες βέβαια είτε έχουν ξεθωριάσει τελείως (π.χ. μια πινακίδα κοντά σε σχολείο στον Άγιο Ονούφρη) είτε έχουν καταστραφεί πλήρως (π.χ. μια πινακίδα προς το αεροδρόμιο). Κάποιες είχαν κρυφτεί πίσω από πυκνή βλάστηση – με ένα κλαδευτήρι ξαναείδαν το φως του ήλιου. Και μια στον Καλαθά, την οποία είχα επισημάνει από τον Οκτώβριο του 2011, όχι μόνο δεν είχε καθαριστεί αλλά την βρήκα και με δυο τρύπες, μάλλον από σφαίρες …

Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη για τις πινακίδες – ο Δήμος, η Αντιπεριφέρεια, η Περιφέρεια ή κάποιο Υπουργείο στην Αθήνα. Ξέρω ότι όσοι έχουν πέσει θύματα τροχαίων λόγω κακής σήμανσης θα μπορούσαν να ζητήσουν όχι μόνο αποζημιώσεις αλλά και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών από όλες τις αρμόδιες αρχές που δεν φρόντισαν να συντηρήσουν τις πινακίδες σήμανσης – τουλάχιστον αυτές που προειδοποιούν για επερχόμενο κίνδυνο.

Ελπίζω επίσης το παράδειγμα του Νίκου Μουδάκη να ακολουθήσουν και άλλοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες και να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, τους συνανθρώπους τους, τη γειτονιά τους. Εγώ πάντως μόλις ξανακατέβω στα Χανιά θα επαναλάβω την προσπάθεια όσες φορές χρειαστεί. Στο κάτω-κάτω της γραφής όλη η εργασία χρειάστηκε κάτι περισσότερο από μία ώρα …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες