09 Μαΐου 2019

Τι γιορτάζουμε στις 9 Μαΐου

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019. 30ο ένθετο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Και μία, και δύο» με δύο πρόσχαρες, ευγενικές, γλωσσομαθείς και επαγγελματίες δημοσιογράφους, τη Δομίνα Διαμαντοπούλου και τη Μυρσίνη Λιοναράκη. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 1 μέχρι τις 2 (το μεσημέρι ...) στον Αθήνα984.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία αναφερθήκαμε στο ιστορικό της δήλωσης του Ρομπέρ Σουμάν και σε μερικά μαθήματα από την εμπειρία του Ζαν Μονέ κατά τα πρώτα βήματα της οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



  • Η δήλωση Σουμάν (9 Μαΐου 1950) για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα.
  • Το ιστορικό της δήλωσης του Ρομπέρ Σουμάν περιγράφεται στα Απομνημονεύματα του Ζαν Μονέ (Γαλλικά, Αγγλικά, Ελληνικά).
  • Μερικά μαθήματα του Ζαν Μονέ (από τα Απομνημονεύματα):
    • (με αφορμή τη δήλωση Σουμάν): Οι πολιτικοί δεν μπορούν να σκεφτούν σε ώρες κρίσης. Όσοι σκέπτονται θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει σχέδια για τις επερχόμενες κρίσεις, τα οποία θα υιοθετήσουν οι πολιτικοί αρκεί να βάλουν την υπογραφή τους …
    • (με αφορμή τον συμβιβασμό για την έδρα της ΕΚΑΧ στο Λουξεμβούργο): Η Ευρώπη θα οικοδομηθεί μέσα από διαδοχικές κρίσεις …
    • (με αφορμή τις πρώτες συνομιλίες για την κατάρτιση της Συνθήκης της ΕΚΑΧ): Άμα βάλετε τους εκπροσώπους των κρατών γύρω από ένα τραπέζι και δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης όλοι τελικά καταλαβαίνουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι κοινά και μπορούν να εργαστούν για να βρουν κοινές λύσεις.

Έχουμε πάει πολύ μπροστά από το 1950, αλλά όλα μπορούν να καταρρεύσουν αν ξαναγυρίσουμε στις παλιές συνήθειες – εθνικισμούς, εγωισμούς, ψεύδη, εξωτερικές παρεμβάσεις και υπονομεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες