30 Μαΐου 2019

Μετεκλογικές προκλήσεις

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019. 32ο ένθετο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Και μία, και δύο» με δύο πρόσχαρες, ευγενικές, γλωσσομαθείς και επαγγελματίες δημοσιογράφους, τη Δομίνα Διαμαντοπούλου και τη Μυρσίνη Λιοναράκη. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 1 μέχρι τις 2 (το μεσημέρι ...) στον Αθήνα984.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία αναφερθήκαμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις Ευρωπαϊκές εκλογές.



Κατά τη γνώμη μου αναλύοντας τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών εκλογών, προκύπτουν τα εξής:
  • Ανάγκη για συναίνεση των παραδοσιακά μεγάλων πολιτικών οικογενειών (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι) με τους Οικολόγους εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, η οποία αποτελεί πλέον τη σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπινο είδος. Κι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λύσουμε δύο μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την Ενέργεια:
    • Την παραγωγή (υδρογονάνθρακες, ανανεώσιμες) και
    • Τη χρήση της (μεταφορές, βιομηχανία, οικιακός τομέας).
  • Ανάγκη για σοβαρή αντιμετώπιση του κύματος ανόδου των εθνικιστικών τάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οφείλονται σε δύο μεγάλα προβλήματα α) το Μεταναστευτικό και β) την Ανεργία (σε συνδυασμό με την φτωχοποίηση του πληθυσμού). Αυτό θα απαιτήσει επενδύσεις:
    • Στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να υπάρχουν κίνητρα παραμονής (αναπτυξιακή πολιτική, αντιμετώπιση συγκρούσεων και κρίσεων)
    • Στις χώρες υποδοχής για ενσωμάτωση των μεταναστών ώστε να αντιμετωπιστούν η υπογεννητικότητα και η έλλειψη δεξιοτήτων (όχι μόνο για τους μετανάστες).
  • Με δεδομένες τις προκλήσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα (οικονομικές), τη Ρωσία (υπονομευτικές), τον ισλαμικό κόσμο (τρομοκρατία), η Ευρώπη θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την Άμυνα και την Ασφάλειά της (στο πλαίσιο μιας ενιαίας Εξωτερικής Πολιτικής).
  • Για όλα τα παραπάνω χρειάζονται χρήματα! Δηλαδή η Ένωση θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την Οικονομία. Με έναν Υπουργό Οικονομικών (και έναν προϋπολογισμό) και με σοβαρές αποφάσεις για την χρηματοδότηση όλων των παραπάνω με δύο εναλλακτικές επιλογές [βλέπε τη μεγάλη κουβέντα που έχει αρχίσει μεταξύ Βαρουφάκη (και Galbraith και Stuart Holland) από τη μια και Piketty από την άλλη]:
    • Με έκδοση ευρω-ομολόγων (δηλαδή με αύξηση του χρέους – μέσω της εκτύπωσης χρήματος) ή
    • Με τη θέσπιση νέων φόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. οικολογικό, ενεργειακό, διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες