25 Αυγούστου 2020

Οι επίμονοι μύθοι για τον κορωνοϊό

Δεν φτιάχτηκε σε εργαστήρια, δεν είναι απλή γρίπη, η μάσκα επιβραδύνει την εξάπλωσή του και το εμβόλιο σίγουρα δεν περιέχει τσιπάκι …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 25 Αυγούστου 2020 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-434)


Το περιοδικό Scientific American κατέγραψε πρόσφατα εννέα από τους πιο επίμονους μύθους σχετικά με το νέο κορωνοϊό, μαζί με στοιχεία που αποδεικνύουν πως είναι εντελώς ανεδαφικοί.

Φτιάχτηκε στην Κίνα. Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι στο γονίδιο του κορωνοϊού δεν έχει γίνει εξωτερική επέμβαση. Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γιουχάν, το οποίο κατηγορήθηκε ως η πηγή διαρροής του ιού, κατασκευάστηκε ως εγκατάσταση επιπέδου βιοασφάλειας 4 (το υψηλότερο δυνατό) με τη βοήθεια του γαλλικού ινστιτούτου Mérieux. Επιπλέον η Κίνα έχει αποδεχτεί την διενέργεια έρευνας για την προέλευση του κορωνοϊού από διεθνή επιστημονική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Για περισσότερη εξουσία και κέρδη. Αυτό επιδιώκουν ο επικεφαλής Αμερικανός λοιμωξιολόγος Δρ Άντονι Φάουτσι και ο συνιδρυτής της Microsoft και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς σύμφωνα με μια αποτυχημένη βιολόγο στο, γεμάτο θεωρίες συνομωσίας και ψευδή στοιχεία, βίντεο με τίτλο Plandemic. Το οποίο έχει υιοθετηθεί από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, παρόλο που όλα τα στοιχεία τα οποία αναφέρει έχουν επίσημα διαψευσθεί από πλήθος έγκυρων επιστημονικών εργασιών.

Πρόκειται για μια απλή γρίπη. Διαδεδομένος μύθος που καταρρίπτεται από τις επίσημες στατιστικές. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως το Μάιο του 2020, είχαμε 254 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και 116 συνολικά θανάτους. Συγκριτικά, μέχρι τις 22 Αυγούστου 2020 είχαμε 8.381 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 240 συνολικά θανάτους. Επιπλέον πολλοί έχουν ήδη μερική ανοσία στην γρίπη λόγω εμβολιασμού ή προηγούμενης προσβολής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει ακόμη καν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό και φυσικά δεν έχει αναπτύξει την όποια ανοσία.


Δεν χρειάζεται να φορούμε μάσκα. Παρόλο που αρχικά δεν υπήρξαν σαφείς οδηγίες από τον ΠΟΥ για την χρήση μάσκας, σήμερα, όλες οι αρχές δημόσιας υγείας συμφωνούν πως η σωστή χρήση μάσκας περιορίζει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού (βλ. ΧΝ 4/8/2020). Οι μάσκες χρησιμοποιήθηκαν ήδη από τον 17ο αιώνα για την προφύλαξη από επιδημίες.

Ωστόσο, μερικοί σύγχρονοι ισχυρογνώμονες αρνούνται να την φορέσουν υποστηρίζοντας ότι τάχα περιορίζει τις βασικές ελευθερίες του ατόμου, ότι ισοδυναμεί με ευνουχισμό ή ακόμη ότι θα προκαλέσει διάφορες ασθένειες …

Τέλος, όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τα παιδιά, η νέα σύσταση του ΠΟΥ προβλέπει χρήση μάσκας από την ηλικία των δώδεκα ετών όπως και για τους ενήλικες. Για τις ηλικίες κάτω των 5 ετών και από 6 έως 11 ετών ο ΠΟΥ προβλέπει ειδικές προϋποθέσεις υπό τις οποίες επιτρέπεται η χρήση μάσκας (ιικό φορτίο στο άμεσο περιβάλλον, επαφή με γνωστό κρούσμα, επίβλεψη από ενήλικα, εκπαίδευση του παιδιού κλπ.).

H υδροξυχλωροκίνη θεραπεύει. Η πεποίθηση ότι το φάρμακο αυτό κατά της ελονοσίας θεραπεύει τον κορωνοϊό ξεκίνησε από μια περιορισμένη γαλλική έρευνα. Πολλοί, ακόμη και επώνυμοι, άρχισαν να το παίρνουν προληπτικά. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επέτρεψε επειγόντως τη χρήση του αλλά μετά ανέστειλε την άδεια. Κι αυτό γιατί ενδελεχέστερες έρευνες έδειξαν ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει καμία προληπτική δράση, ενώ η χορήγησή της για θεραπεία του κορωνοϊού δεν έχει αποτέλεσμα και μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικά προβλήματα.

Μετάδοση από διαδηλώσεις. Στις ΗΠΑ, η έξαρση των κρουσμάτων αποδόθηκε και στις μαζικές διαδηλώσεις μετά την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόυντ. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις έγιναν σε ανοικτό χώρο και πολλοί διαδηλωτές φορούσαν μάσκες. Μάλιστα, από την ανάλυση 315 διαδηλώσεων σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ δεν προέκυψαν στοιχεία για αύξηση κρουσμάτων ή θανάτων.

Αντίθετα, σημαντική αύξηση των κρουσμάτων συνδέθηκε με την χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης, το άνοιγμα μπαρ και εστιατορίων καθώς και με τον συγχρωτισμό σε διάφορες εκδηλώσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους.

Περισσότερα τεστ = περισσότερα κρούσματα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση των τεστ. Ωστόσο, πολυάριθμες αναλύσεις αποδεικνύουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε πραγματική εξάπλωση του ιού και όχι στην αύξηση των ελέγχων. Πράγματι, στις πολιτείες που πήραν δραστικά μέτρα περιορισμού της μετάδοσης η αύξηση των ελέγχων συνδέθηκε με μείωση των κρουσμάτων.

Συλλογική ανοσία χωρίς μέτρα. Στα πρώτα στάδια της πανδημίας η Βρετανία και η Σουηδία έδωσαν την εντύπωση ότι δεν πήραν μέτρα ενάντια στον ιό ώστε, αφενός, να μην επηρεαστεί η οικονομία και, αφετέρου, να αναπτυχθεί ταχύτερα η συλλογική ανοσία του πληθυσμού. Ωστόσο, αυτό απαιτεί προσβολή ποσοστού 60% έως 70% του πληθυσμού, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε εκατομμύρια θανάτους λόγω της υψηλής θνησιμότητας λόγω του ιού.

Αμφότερες οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν ότι εφάρμοσαν τέτοια στρατηγική, που τελικά αποδείχτηκε αναποτελεσματική. Η Βρετανία είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες θανάτων από τον κορωνοϊό, ενώ η Σουηδία είχε περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις γειτονικές τις χώρες ενώ διαπίστωσε πως και η οικονομία της υπέστη δυσμενείς επιπτώσεις παρόμοιες με εκείνες άλλων χωρών.

Τα εμβόλια επικινδυνότερα από τον ιό. Οι αντιεμβολιαστές ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα σκοτώσουν εκατομμύρια όπως έχουν κάνει και τα υπόλοιπα (παρόλο που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο). Ισχυρίζονται επίσης ότι με αυτά θα εμφυτευθούν τσιπάκια παρακολούθησης (κάτι που βέβαια δεν ισχύει βλ. ΧΝ 7/7/2020), λες και αυτό δεν μπορεί να γίνει με όλα τα προ κορωνοϊού εμβόλια …

Η παραγωγή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού φαίνεται να ολοκληρώνεται σε χρόνο που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Αντί για 5 με 10 χρόνια, η διαδικασία φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η διάθεση εμβολίου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και η φάση 3 των δοκιμών (δοκιμή σε δεκάδες χιλιάδες άτομα) σίγουρα θα εγκυμονεί κινδύνους. Κι αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει αφού ληφθούν κάποιες προφυλάξεις.

Συμπέρασμα. Στο εύφορο χωράφι της νεοελληνικής άγνοιας και της έλλειψης κριτικής σκέψης (βλ. ΧΝ 28/4/2020) ευδοκιμούν πολυάριθμοι μύθοι. Στο χέρι των νουνεχών να τους αντιλαμβάνονται για να προφυλάσσονται καλύτερα οι ίδιοι και οι αγαπημένοι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες