07 Δεκεμβρίου 2021

Γράμμα από τις Βρυξέλλες

Αλαλούμ με τον κορωνοϊό, ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια παντού και μια δεκαετής συζήτηση για τα θρησκευτικά στα σχολεία …
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 7 Δεκεμβρίου 2021 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-463)


Σας γράφω από τις Βρυξέλλες, τις οποίες δεν είχα επισκεφτεί για πολύ καιρό. Μου έκαναν εντύπωση μερικά πράγματα που διαπίστωσα κυκλοφορώντας στη πόλη και τα περίχωρα, αλλά και παρακολουθώντας την τοπική επικαιρότητα.

Κορωνοϊός. Διαπίστωσα φτάνοντας στο Βέλγιο, ότι η κάθε περιφέρεια ακολουθούσε δική της τακτική. Στη Φλάνδρα η χρήση της μάσκας είχε καταργηθεί στους κλειστούς χώρους … μέχρι που η δραματική αύξηση των κρουσμάτων την κατέστησε ξανά υποχρεωτική – και μάλιστα από την ηλικία των 6 ετών! Μαζί με μια σειρά άλλα μέτρα, όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών.

Διαπίστωσα επίσης ότι η επίσημη Βελγική εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ΔΕΝ αναγνώριζε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές. Έτσι δεν μπορούσα να μπω σε εστιατόρια, κινηματογράφους και μουσεία. Το επεσήμανα στην αρμόδια υπηρεσία, δεν πήρα απάντηση και υπέβαλα σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυκλώματα πλαστογράφων. Δύο μεγάλες υποθέσεις πλαστογραφίας αποκαλύφθηκαν τον περασμένο μήνα. Ένα λάθος στην εισαγωγή των στοιχείων, αποκάλυψε έναν γιατρό που είχε εκδώσει πάνω από 2.000 πλαστά πιστοποιητικά COVID φυσικά έναντι πληρωμής. Η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Παράλληλα, μετά από εσωτερική έρευνα στον δήμο του Άντερλεχτ αποκαλύφθηκε κύκλωμα υπαλλήλων που εξέδιδε (φυσικά έναντι πληρωμής) πλαστές ταυτότητες, άδειες παραμονής αλλά και άδειες οδήγησης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ήδη έχουν συλληφθεί δύο δημοτικοί υπάλληλοι και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε άλλους τρεις. Εκτιμάται, ότι κάθε χρόνο εκδίδονταν γύρω στις 1.900 πλαστές ταυτότητες και άδειες παραμονής, καθώς και 100 πλαστές άδειες κυκλοφορίας! Προς 1.200-1.800 ευρώ το κομμάτι …

Κυκλοφορία. Η κυκλοφορία στους δρόμους έχει αυξηθεί σημαντικά. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα πολυάριθμα ηλεκτρικά πατίνια αλλά και τα ποδήλατα. Πολλά από τα ηλεκτρικά πατίνια ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες και χρησιμοποιούνται μέσω εφαρμογών στα έξυπνα κινητά. Ο χρήστης, αφού εντοπίσει μέσω της εφαρμογής το πλησιέστερο πατίνι (όλα τα πατίνια έχουν σύστημα γεωεντοπισμού), σκανάρει τον κωδικό που βρίσκεται πάνω στο πατίνι και αρχίζει να το χρησιμοποιεί πληρώνοντας το κόστος (1 € το πρώτο λεπτό και 0,15-0,25€ το λεπτό στη συνέχεια).

Ο χρήστης θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, να φοράει κράνος, να κινείται αποκλειστικά στους ποδηλατόδρομους με ταχύτητα το πολύ 25 χλμ την ώρα και, μετά την χρήση, να παρκάρει το πατίνι σε σημείο που να μην εμποδίζει την κυκλοφορία των πεζών – αναφέροντας το σημείο και στέλνοντας μια φωτογραφία για επιβεβαίωση. Μπορεί τέλος, αν θέλει, να φορτίσει το πατίνι, φυσικά έναντι αμοιβής.

Να αναφέρουμε εδώ ότι εκτός από τις πολυάριθμες υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, οι δήμοι έχουν φροντίσει να φτιάξουν καλά σηματοδοτημένους ποδηλατόδρομους αλλά και προστατευμένους χώρους στάθμευσης. Εντύπωση μου έκανε ένας τέτοιος χώρος που διέθετε στήλη συντήρησης του ποδηλάτου – με χειροκίνητη αντλία αέρα για τα λάστιχα και μια σειρά από κατσαβίδια και κλειδιά για μικροδιορθώσεις …

Απαγόρευση καπνίσματος. Η SNCB (οργανισμός σιδηροδρόμων του Βελγίου) έχει την πρόθεση να απαγορεύσει το κάπνισμα στις υπαίθριες αποβάθρες των σταθμών. Πρόσφατα μάλιστα, ξεκίνησε την πιλοτική εφαρμογή της απαγόρευσης στον σταθμό του Mechelen στην Φλάνδρα. Στόχος είναι μετά την πιλοτική αυτή φάση η απαγόρευση να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Σήμερα το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σταθμών.

Τα θρησκευτικά στο σχολείο. Έχουμε γράψει στο παρελθόν (βλ. ΧΝ 29/9/2015) για τον τρόπο που διδάσκονται τα θρησκευτικά στα σχολεία του Βελγίου. Οι γονείς δηλώνουν στην αρχή του σχολικού έτους την κατεύθυνση στην οποία θέλουν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών τα παιδιά τους (Καθολική, Διαμαρτυρόμενη, Ορθόδοξη, Μουσουλμανική ή Ισραηλιτική). Τα παιδιά που δεν εντάσσονται σε καμία από τις παραπάνω κατευθύνσεις, επιλέγουν υποχρεωτικά το μάθημα της Ηθικής.

Το 2011 είχα παρακολουθήσει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την μεταρρύθμιση αυτού του συστήματος. Είχε προταθεί τότε ο εμπλουτισμός του μαθήματος της Φιλοσοφίας με περιορισμό ή κατάργηση των Θρησκευτικών. Όμως υπήρξαν αντιδράσεις και τελικά διατηρήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η συζήτηση αυτή ξανάνοιξε πρόσφατα στο Βέλγιο. Συγκεκριμένα, μια διακομματική επιτροπή στην γαλλόφωνη περιφέρεια (Βαλλονία-Βρυξέλλες) πρότεινε την μετατροπή των θρησκευτικών και της ηθικής σε μάθημα κατ’ επιλογή και την θέσπιση υποχρεωτικού δίωρου μαθήματος φιλοσοφίας και αγωγής του πολίτη. Θα έχει άραγε κάποια κατάληξη μια συζήτηση που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία;

Με την ευκαιρία, σας εύχομαι Καλές Γιορτές, με υγεία, ασφάλεια και όμορφα αισθήματα και ανανεώνουμε το τακτικό μας ραντεβού για το 2022, κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες