04 Φεβρουαρίου 2006

GR-Μόναχο

Είδα χθες το Μόναχο του Spielberg. Πολύ ωραία ταινία που μου ξανάφερε στο νού τα περί σημιτισμού και αντι-σημιτισμού (δες προηγούμενο άρθρο). Υπέροχη και η ελληνική παρέμβαση στο έργο - μου άρεσε ιδιαίτερα, ιδίως που την εξέλαβα ως ένα κλείσιμο του ματιού του Spielberg αφού δεν υπήρχε μετάφραση. Μαλ...κες ! φωνάζει ο έλληνας ξενοδόχος (Μιχάλης Γιαννάτος) σε Άραβες και Ισραηλινούς, που αλληλοσκοτώνονται. Αυτό βέβαια αφού έχει πάρει αρκετές «χήνες» για τη συνεργασία του ...
Κατά τ'άλλα το έργο είναι λίγο μεγάλο (2:45) και με πολύ βία. Όμως αξίζει τον κόπο να δει κανείς ότι τελικά η βία προκαλεί περισσότερη βία ... Αλλά και ότι η εξουσία, η όποια εξουσία, αφού χρησιμοποιήσει τους ιδεολόγους τους ξεφορτώνεται για δυό κοπέκια ...
άμελγε γάλα και εσταί βούτυρον, εαν δε εκπιέζης μυκτήραν εξελεύσεται αίμα εαν δε εξέλκης λόγους εξελεύσονται κρίσεις και μάχαι λέει ο Σολομών στις Παροιμίες λ'-33 (ή σε πιό σύγχρονη μετάφραση «Διότι όστις χτυπά το γάλα, εκβάλλει βούτυρον και όστις εκθλίβει την ρίνα εκβάλλει αίμα και όστις ερεθίζει οργήν, εκβάλλει μάχας»)

9 σχόλια:

trol είπε...

Δεν την έχω δει την ταινία απλά ήθελα να πω wilkommen εδώ...Καλό το σύστημα EN GR FR μπροστά από τίτλους.

Varetos είπε...

Ακούγεται βαρετό. Δεν θα το επιδιώξω.

Dia είπε...

"Όμως αξίζει τον κόπο να δει κανείς ότι τελικά η βία προκαλεί περισσότερη βία..."

Τρανό παράδειγμα τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο...

Nikita Ras είπε...

Καλή σας μέρα! Σας διαβάζω- κυρίως απ΄ταις παρεμβάσεις σας στο Blog του Νίκου Δήμου- και σας θεωρώ, συν τοις άλλοις, έξοχο γνώστη της Ελληνικής!
Σε πρόσφατη παράμβασή σας στο προαναφερθέν Blog γράψατε το εξής:

"Ωραίο το θέμα και ανθρώπινο. Λόγω της ενασχόλησής μου με τις καταστροφές σε μια από τις προηγούμενες ζωές μου γνωρίζω το θέμα αρκετά καλά και συμφωνώ με τον Νίκο ....."

Εδώ,μιλάτε ανοικτά για "προηγούμενες ζωές"!
Μου έκανε τρομερή εντύπωση, θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να διαβάσω την άποψή σας!

paragrafos είπε...

Είναι κρίμα που δεν σας είχα ανακαλύψει νωρίτερα. Και ήταν τόσο απλό! Αλλά, βλέπετε, τώρα μαθαίνω (αργά και βασανιστικά) τα περί μπλοκγ και ιντερνετικά.

Πέρασα να σας ευχαριστήσω και από εδώ για την παραπομπή στο μπλογκ του ΝΔ

Θα επανέλθω όμως

Με αγάπη

Παράγραφος

Κυνικός είπε...

Είδα την ταινία αυτή προχθές και μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι ο σκηνοθέτης κράτησε ίσες απόστάσεις και από τις δύο πλευρές. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει κατά τη γνώμη μου ήταν ότι η βία είναι ένας φαύλος κύκλος. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε και εσείς.

Takis Alevantis είπε...

Για τον trol - ευχαριστώ

Για τον Vareto - σίγουρα σε σένα όλα το ίδιο μοιάζουν.

Για την Dia - συμφωνούμε ...

Για τον Μυθωδό - ευχαριστώ και θα γράψω σχετικά.

Για την paragrafo - κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έγραψα και στο δικό σας ιστολόγιο, κουράγιο

Για τον Κυνικό - φαυλότατη σπείρα που οδηγεί στο πουθενά, συμφωνώ απόλυτα

Nikita Ras είπε...

Σας ευχαριστώ, το ρήμα "αδημονώ" ταιριάζει σε τετοιες περιπτώσεις!

Sandiago Nasar είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ταινία. Το μήνυμα με τον ανούσιο κύκλο του αίματος ήταν και σωστό και απόλυτα σαφές. Μόνο ερωτηματικό, το φινάλε. Ο Spielberg την έκλεισε κατά τον προσφιλή του τρόπο εξαμερικανίζοντας τα ηθικά διδάγματα, με φόντο τη Νέα Υόρκη και άμεση συνειρμική παραπομπή στους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμποριου.