12 Ιουνίου 2010

GR-Οι ψιθυριστές γαυριούν

Στα σενάρια των στρατιωτικών ασκήσεων επί χάρτου στις οποίες συμμετείχα όταν υπηρετούσα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, διάβαζα συχνά την έκφραση «Οι εφημερίδες των ερυθρών (αυτοί ήταν οι υποτιθέμενοι εχθροί) γαυριούν … με σενάρια κατά των κυανών (αυτοί ήμασταν εμείς, οι υποτιθέμενοι καλοί)». Δεν ξέρω αλλά κατεβαίνοντας στην Ελλάδα μου ήλθε στο νου αυτή η έκφραση όταν διάβασα και άκουσα τα τελευταία σενάρια για το μέλλον.

Μια άλλη έκφραση, της απριλιανής χούντας αυτή, που μου ήλθε αυθόρμητα στο νου ήταν «οι ψιθυριστές» οι οποίοι «διαδίδοντες ψιθύρους» επιχειρούσαν να υποσκάψουν το «εθνικό φρόνημα και την ενότητα του έθνους», όπως έλεγε η τότε προπαγάνδα.

  • Θα γυρίσουμε σύντομα στη δραχμή, ο πρώτος ψίθυρος. Κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να αδειάσει η Μεσόγειος παρά να γυρίσουμε στη δραχμή. Οι συνθήκες για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος δεν έχουν βέβαια χαραχτεί πάνω στην πέτρα, αλλά η επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε την διάλυση της Νομισματικής Ένωσης και την διάλυση της Ευρώπης κάτι που είναι δυνατόν μεν, πολύ απίθανο δε.
  • Θα χρεοκοπήσουν οι τράπεζες και οι καταθέτες θα χάσουν τα λεφτά τους. Πολύ καλός ψίθυρος κι αυτός, με στόχο να επιταχυνθεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια και του ευρώ με τη μαζική μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, κατά προτίμηση εκτός ευρωζώνης. Διαβάζοντας πρόσφατο άρθρο στο προσωπικό ιστολόγιο του ανταποκριτή του Economist στις Βρυξέλλες, ίσως κάποιοι να κατανοήσουν από πού προέρχονται οι ψίθυροι αυτοί και τι στόχο έχουν.
  • Περιμένουμε μεγάλο σεισμό γιατί βγήκαν τα βατράχια στους δρόμους στη Βόρεια Ελλάδα και γιατί το προβλέπουν Ρώσοι και Τούρκοι σεισμολόγοι, ο τρίτος ψίθυρος (αλήθεια το ΒΑΝ που είναι αυτή τη φορά;). Οι βιολόγοι βέβαια είπαν ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο, αλλά οι ψίθυροι, ψίθυροι.
  • Οι οικολόγοι απελευθερώνουν φίδια και αγριογούρουνα στον Πάρνωνα, ο τοπικός ψίθυρος που άκουσα στον Τυρό, Κυνουρίας. Τι φίδια παιδιά; Κόμπρες, ανακόντες ή κροταλίες; ρώτησα. Ο ψιθυριστής δεν ήξερε. Όσο για τα αγριογούρουνα πάλι αγνοούσε αν επρόκειτο για μελλοντικά θηράματα ή όχι. Ωραίος ψίθυρος σε περιοχές που ψηφίζουν πάντα δικομματικά και μια πρόοδος των Οικολόγων-Πράσινων θα άλλαζε τις ισορροπίες.
Οι ψιθυριστές γαυριούν. Όσοι ξέρουν ανάγνωση κατανοούν τις πηγές των ψιθύρων και τους στόχους των ψιθυριστών και παραμένουν ψύχραιμοι στη μέση της καταιγίδας της παραπληροφόρησης.

«Κι είσαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει σεισμός;» θα ρωτήσει κάποιος. «Μακροπρόθεσμα, είμαι σίγουρος πως θα γίνει.» θα απαντήσω. Αυτό τουλάχιστον λένε οι στατιστικές. Γι’ αυτό και φρόντισα να ενισχύσω αντισεισμικά το σπίτι μου, έτσι ώστε να κοιμάμαι σίγουρος, ό,τι κι αν συμβεί … Πόσοι από τους ψιθυριστές μπορούν να πουν το ίδιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες