17 Ιανουαρίου 2019

Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καταστροφές

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019. 14ο ένθετο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την καθημερινότητα των πολιτών στην εκπομπή «Και μία, και δύο» με δύο πρόσχαρες, ευγενικές, γλωσσομαθείς και επαγγελματίες δημοσιογράφους, τη Δομίνα Διαμαντοπούλου και τη Μυρσίνη Λιοναράκη. Η εκπομπή μεταδίδεται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 1 μέχρι τις 2 (το μεσημέρι ...) στον Αθήνα984.

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία αναφερθήκαμε στα ατυχήματα και τις καταστροφές.



Με βάση τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών, καταστροφή είναι μια σοβαρή διαταραχή της λειτουργίας μιας κοινότητας ή μιας κοινωνίας που συνεπάγεται ευρείες ανθρώπινες, υλικές, οικονομικές ή περιβαλλοντικές απώλειες και επιπτώσεις, η αντιμετωπιση των οποίων υπερβαίνει την ικανότητα της πληγείσας κοινότητας ή κοινωνίας απαιτεί περισσότερους πόρους από όσους διαθέτει η εν λόγω κοινότητα ή κοινωνία.

Πριν από την καταστροφή – Πρόληψη. Παραδείγματα νομοθετικών πράξεων της ΕΕ: πλημμύρες σε κοίτες απορροής ποταμών, χημικές βιομηχανίες (οδηγία Σεβέζο), δεξαμενόπλοια διπλού κύτους, έξοδοι κινδύνου σε χώρους εργασίας, οδικές / σιδηροδρομικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, ασφάλεια αεροπορικών μεταφορών, διαρθρωτικά ταμεία (για έργα υποδομής)

Κατά τη διάρκεια της καταστροφής – Επέμβαση. Επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης (112 και αντίστροφο 112 για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών), Δίκτυο ECURIE για πυρηνικά ατυχήματα, Δίκτυα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες και πυρκαγιές, Μηχανισμός πολιτικής προστασίας (που περιλαμβάνει το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, το CECIS δηλαδή το Κοινό σύστημα επικοινωνίας και πληροφόρησης, την πρόβλεψη για κινητοποίηση / αποστολή ομάδων εμπειρογνωμόνων και υλικού, και τέλος ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης). Ωστόσο, οι πόροι που διατίθενται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας δεν επαρκούν. Γι' αυτό προτάθηκε η ενίσχυση των διατιθέμενων μέσων στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας RescEU.

Μετά την καταστροφή – Αποκατάσταση. Ταμείο Αλληλεγγύης (για αποκατάσταση υποδομών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες