04 Απριλίου 2012

Σκέψεις για τις επερχόμενες εκλογές - 1

Λίγο πριν τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 είχα δημοσιεύσει σειρά άρθρων στα οποία ανέλυα το σκεπτικό με βάση το οποίο θα έκανα την επιλογή μου. Στο πρώτο άρθρο ανέλυα τις μεγάλες προκλήσεις των ευρωεκλογών. Στο δεύτερο επινόησα ένα σύστημα αξιολόγησης κομμάτων και υποψηφίων με βάση την Επικοινωνιακή επάρκεια, τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τις Θέσεις για συγκεκριμένα θέματα ευρωπαϊκής διάστασης, τις Ικανότητες των υποψηφίων και τέλος τη Γενική αξιοπιστία του κόμματος. Στο τρίτο άρθρο ασχολήθηκα με την επικοινωνιακή επάρκεια των κομμάτων και στο τέταρτο ασχολήθηκα με τις θέσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων. Σε ένα εμβόλιμο άρθρο ανέλυσα τα χαρακτηριστικά του καλού Ευρωβουλευτή και σε ένα πέμπτο άρθρο διαπίστωνα, ενάμιση μήνα πρις τις ευρωεκλογές την απογοητευτική εικόνα που έδιναν τα περισσότερα κόμματα.

Ένα σχεδόν μήνα πριν τις εκλογές σε ένα τελευταίο άρθρο ανέλυα τα κριτήρια με βάση θα τα οποία θα ψήφιζα: όχι στο δικομματισμό, όχι στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στη σκανδαλολογία, προτεραιότητα στα 4 Π (Παιδεία, Περιβάλλον, Πολιτισμός, Πολίτες), ευρωπαϊκός προσανατολισμός, υποψήφιοι με προσόντα, επιλεγμένοι με διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες, ένταξη σε συγκροτημένη ευρωπαϊκή ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μερικές μέρες μετά τις ευρωεκλογές αναφερομουν σε ένα άρθρο της πάλαι ποτέ Ελευθεροτυπίας για την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και γιατί η περαιτέρω ανάλυση έμοιαζε να μην έχει πλέον νόημα.

Πριν αρχίσω να αναλύω τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές αναρωτιέμαι αν θα έχω τη δυνατότητα να ψηφίσω. Όχι γιατί θέλω να απέχω ηθελημένα απορρίπτοντας το πολιτικό σύστημα όπως πολλοί συμπολίτες που προτιμούν να «ιδιωτεύουν» αντί να επηρρεάζουν με την ψήφο τους τις αποφάσεις που άλλοι πέρνουν σε βάρος τους. Αλλά γιατί ως Έλληνας του εξωτερικού περιμένω εδώ και 30 χρόνια να εφαρμοστεί στην πράξη η συνταγματική επιταγή για την ψήφο των αποδήμων (άρθρο 51 παράγραφος 4). Σε αυτό το θέμα έχει αναφερθεί εκτεταμένα ο φίλος Πασχάλης Παπαχριστόπουλος οι προτάσεις του οποίου έχουν μείνει στα συρτάρια διαδοχικών κυβερνήσεων ...

Αλλά θα επανέλθω ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Γνωμικά - Παροιμίες